Gazdaság

2015.04.27. 17:34

Eső nélkül csak a gyomok fognak fejlődni ezután országszerte

Dunaújváros - Száraz a föld, nagyon kellene az eső minden növénynek: országszerte emiatt aggódnak a gazdák.

Pekarek János

Hiába volt a rendkívül csapadékos tél, a sok belvíz: a termőföldek már újra a szó szoros értelmében porzanak a szárazságtól! Elegendő egyetlen pillantást vetni cikkünk illusztrációjára, amely pedig két hete készült Baracs határában: máris érzékelhető, hogy milyen problémákkal küszködnek a gazdák!

S az eltelt két hétben a szép napsütésnek, de főként a meg-megélénkülő szélnek „köszönhetően" még tovább száradt a föld, súlyosbodott a helyzet. Különösen, hogy a mezőgazdászok számára összetorlódtak a munkák: a késői tavaszodás miatt szinte egyszerre kellett (volna) elvégezni a fejtrágyázást, a magágykészítést, a gyomirtózást és a vetést is.

Márkli János nagyon várja az esőt mára, de legkésőbb holnapra: különben elpusztulnak a magok a földben.

Ahogyan állandó mezőgazdasági szakértőnk, Márkli János, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. növénytermesztési ágazatvezetője a közelmúltban többször is elmondta lapunknak: a szántáshoz, vetéshez száraz idő, a műtrágyázáshoz, gyomirtózáshoz szélcsend, a magok kikeléséhez és a vegyszerek földbe mosódásához pedig eső szükségeltetett volna. Egyszerre...

Mindebből a száraz idő még csak megvolt – sajnos. Több is, mint kellett volna. A szél azonban sokat hátráltatta a műtrágya és a gyomirtó szerek kiszórását, ráadásul a talajt is rendkívüli gyorsasággal szárította ki (a napsütéssel együtt).

Ez a fotó is jól mutatja a határ állapotát. Fotó: Ady Géza

Úgyhogy most, mondja Márkli, mindenekelőtt és -fölött az esőt várják a gazdák!

– Ígérték a csapadékot a múlt hétre is, mégse jött: egyre tragikusabb a helyzet! – vázolja az állapotokat a növénytermesztési ágazatvezető.

Mint mondja: a tavaszi vetőmag még csak itt-ott kelt ki a végletesen száraz talajból. Az őszi vetésű növények sincsenek jobb helyzetben: az árpa példádul a szárazság következtében kényszerérésbe fordult, tehát nagy termés már nem várható tőle az idén.

Azonban mi mást tehetnének a földművelők, mint hogy dolgoznak tovább? Szombaton és vasárnap is jártak a gépek a Pentele Zrt. tábláin: a kukorica kétharmadát már elvetették, a héten talán be is tudják fejezni. A búzából még hátralenne kétszáz hektárnyi, amire ki kell szórnia fejtrágyát. Ha ez megvan, akkor utol is érik magukat, jegyezte meg Márkli János. Akkor már „csak" azt kellene figyelni, hogy a vegyszer bekerül-e a földbe, és az elvetett magok megkapják-e az annyira szükséges esőt?

– Ha egy-két napon belül esik 15-20 milliméternyi eső, akkor talán elkerüljük a legnagyobb bajt – morfondírozik az ágazatvezető.

Ugyanis nem egyszerűen arról van szó, hogy a földben lévő magok nagy része elvész, ha nem jön az eső. Azt is számításba kell venni, hogy az eddig kiszórt műtrágya és növényvédőszer (hektáronként húsz-harmincezer forint értékben) kárba vész. Amit megtetéz majd a szárbaszökkenő gyomok kártétele is. Nem túlzás: országszerte emiatt aggódnak a gazdák, és minden okuk meg is van rá...

– Minden növénynek nedvesség kell most, különben a mag elpusztul a földben! Ha nem jön meg az ígért eső, akkor minden nappal rosszabb lesz a helyzet, a nagy táblákon ugyanúgy, mint a kiskertekben – így Márkli János.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!