Gazdaság

2017.05.15. 13:46

Ezt tartalmazza az adócsomag

Ülésezik az Országgyűlés. Más témák mellett a parlament elé kerül a kabinet adócsomagja is, amelyről alább olvashatnak.

B. Kiss László

A parlament elé kerülő javaslat alapján több ponton is kedvezően módosulnának a társasági adózás szabályai. Többek között több új jogcímen (pl. elektromos töltőállomás létesítése miatt) lehetne igénybe venni adóalap-kedvezményt, továbbá bekerülne az adóelőnyök mellett támogatható látvány-csapatsportok közé a röplabda is. A látványcsapat-sportok adókedvezménye érvényesíthető lenne a pénzügyi szervezetek különadójából is. Az energia-ellátók különadójának alapjából is érvényesíthető lenne kedvezmény elektromos töltőállomás létrehozása miatt. Az egyik adótanácsadó cég launkhoz eljutattatott összefoglalója szerint a fizetővendéglátás közterhei csökkennének, lazulnának az adómentes mobilitási célú lakhatási támogatás feltételei, és több új jogcímen is lehetne adómentes jövedelmet juttatni. A társadalombiztosítási terhek érdemben nem változnának, azonban sokakat érinthet az a változás, amely szerint teljesen megszűnne az ingatlan-bérbeadás ehó-kötelezettsége. Az EVA, KATA, EKHO szabályai egyszerűsödnének (az adóterhek változatlanul hagyásával).

A hal és az internet-szolgáltatás áfája 5 százalékra csökkenne. (Nem szerepel a javaslatok között tehát a vadhús áfájának csökkentése, pedig korábban erről is hallani lehetett, s lapunk is foglalkozott vele.)A vámtörvényt érintő tervezett módosítások adminisztratív egyszerűsítésre és pontosításra irányulnak.

A számos kedvező módosítás közül kiemelendők a lakásvásárlással kapcsolatos módosítások és az illetékmentes vagyonszerzések körének bővülése. A várható változások között szerepel továbbá a forgalmi érték meghatározásának az eddiginél részletesebb szabályozása (ami lényegében az adóhatósági gyakorlat törvényi szintre emelését jelenti).

Az adózás rendjéről szóló törvény beharangozott újrakodifikálása egyelőre várat magára. Az Országgyűléshez benyújtott törvényjavaslat ezért a hatályos adóeljárási törvényt módosítaná több ponton – tudtuk meg az adótanácsadó cég összefoglalójából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!