Gazdaság

2015.06.23. 19:09

Falut és céget is vezetni - A polgármesterek munkaidejének felét elviszi az új feladatuk

Polgármester vagy cégvezető? Néha maguk az érintettek sem tudják, mi ad nagyobb munkát.

Tribolt Lajos

A 3300 lakosú Sárosdon jelenleg általában 90-100 fő között mozog a közfoglalkoztatottak száma. Több projekt is fut, a kertészetben 11-en, a járda és más betonelem-készítőknél 15-en dolgoznak. De belevágtak további két vályogház megépítésébe is , a mezőgazdasági utak javításával pedig további 11 ember dolgozik. A többi közmunkás a rövidebb távú munkákban vesz részt. Munkájukat a falugondnok koordinálja, viszont a projektek kitalálása, elindítása a polgármesterre hárul, mint ahogy minden velük kapcsolatos tárgyalás is. No meg a munkások a település különböző részein dolgoznak, a munkamorál javításának jót tesz, ha a település első embere időnként személyesen is megjelenik.

Így van ez Sárkeresztúron is, ahol egy csoport kosárfonással, illetve az ahhoz szükséges alapanyag előállításával foglalkozik. No és nem utolsó sorban mindkét településen felépítettek négy-öt vályogházat is.

- Néha úgy érzem magam, mint egy téeszelnök - mondja Dunkl Gergely polgármester.

Sárosdon a vályogház építése mellett a kertészet , a betonelemgyártók, a mezőgazdasági utakat javítók munkáját is felügyelni kell.

Saját bevallása szerint ideje, energiája 40-50 százaléka a közfoglalkoztatással kapcsolatos ügyekre megy el. Ám ezek a dolgok szorosan összefüggnek a település egyéb dolgaival is. A projektek révén jutottak például fűkaszához és magas ágvágó berendezéshez, egyenként 250 ezer forint értékben. Azzal, hogy a betonlapokat maguk gyártják, olcsón tudják a község járdáit felújítani.

A polgármester azt mondja, szinte már minden munkanélkülit foglalkoztatnak, akinek az egészségi állapota ezt megengedi.

- Ne otthon üljenek, hanem dolgozzanak - mondja az elöljáró.

A kisebb települések polgármesterei, akik szinte már cégvezetői munkát is végeznek, egyre leterheltebbek, miközben fizetésük csökkent az elmúlt időszakban.

A kosárfonáshoz hozzáértő, képzett emberek is vannak a munkanélküliek között. A sárkeresztúri önkormányzatnak az értékesítést kell megoldani, mivel a munkát már megszervezte. Fotó: archív

Az Országgyűlés igazság-ügyi bizottságában a kormánypárti képviselők nem régiben leszavazták azt a fideszes képviselő által benyújtott javaslatot, amely emelte volna a kistelepülési polgármesterek illetményét. Az 500 fő alatti települések polgármesterei a jelenlegi 150 ezer körüli összeg helyett 224 ezer forintot kaptak volna havonta, 501 és 1500 lakos között pedig 300 ezer helyett 374 ezer forint járt volna.

Van azonban a T. Ház előtt egy másik javaslat is, amely a közmunkák szervezéséért külön díjat állapítana meg a polgármestereknek. Ennek feltételei és a mértéke egyelőre még nem ismert.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!