Gazdaság

2015.01.01. 20:35

Fehérvári troli a fővárosban

Az év utolsó munkanapján a fővárosba szállították az első trolit, ami a székesfehérvári Ikarus üzemében készült.

A járművet a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) rendelte meg, az információink szerint több korábbi jármű felhasználásával építették meg a Széles Gábor-féle Műszertechnika Holding Zrt. tulajdonában álló Ikarus Járműtechnika Kft. fehérvári telephelyén, az egykori buszgyár területén.

A járművet egy tréler vontatta fel a fővárosba, hogy a Rákóczi hídon, a Könyves Kálmán és a Hungária körúton át a Pongrácz úti troligarázsig tudta meg lapunk. Azt, hogy a budapesti tömegközlekedési vállalat, akkori nevén BKV a forgalomból kivont Ikarus 412-es autóbuszaiból trolit akar építeni, 2013 óta írták szakmai portálok. A BKK facebookos oldala és az Indóház szakportál szerint az Ikarus 412GT típusjelű trolikat a Lapostetűnek becézett buszból alakították ki, a teljes vázcserén kívül megújult a jármű hátsó traktusa, a hajtást pedig egy selejtezett Ikarus 280T-GVM trolibusz szíve adja. E jármű korlátozottan vezeték nélküli üzemmódra is képes, s nyolcvan utas szállítására alkalmasak.

- A cég készen áll arra, hogy ismét elkezdje a sorozatgyártást. A most készült modellből szeretnének a jövőben egy elektronos járművet fejleszteni - nyilatkozta lapunknak korábban Princz Ferenc, a cég ügyvezetője.

Információink szerint a végső összeszerelés, a próbafutások és a hatósági vizsga után a fővárosi utasok várhatóan 2015 első negyedévében ismerkedhetnek meg az új típusú trolibuszokkal a belvárosi trolibuszhálózaton.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!