Gazdaság

2017.06.08. 13:06

Fejér jó példa az uniós források felhasználásában

Székesfehérvár – A város és a megye fejlesztési terveiről és lehetőségeiről, a felhasználható uniós forrásokról tájékoztattak a Városházán.

Bokros Judit

Csütörtökön a fehérvári Városházán ülésezett a GINOP (Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program) Monitoring Bizottság. A munka közben Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára, valamint Cser-Palkovics András polgármester és Molnár Krisztián megyei közgyűlési elnök tartott sajtótájékoztatót a részletekről.

Cser-Palkovics András köszönetet mondott azért, hogy a GINOP-bizottság aktuális ülésére Fehérváron került sor. Az uniós források felhasználásában kiemelt jelentőségű a gazdaságfejlesztés, a források 60 százalékát itt költik el. Ennek részleteiről pedig most tájékoztattak.

 


Balról Molnár Krisztián, Rákossy Balázs és Cser-Palkovics András a sajtótájékoztatón
Fotók: Simon Erika


Rákossy Balázs kifejtette: a város és a megye jó példa a fejlesztési források egymásra épülésének, kombinálásának. A TOP-forrásokból (Területfejlesztési Operatív Program) rendelkezésre álló 1300 milliárd forint egy részét a megyék, másik részét a megyei jogú városok kapják. A pénzből Fejérnek 36,1 milliárd jutott, Székesfehérvár és Dunaújváros 18,6, illetve 9,6 milliárdot kapott.

A megyében a mai napig 430 GINOP-nyertes pályázat, kis-és közepes vállalkozás van, 33 milliárd forinttal. Székesfehérváron belül további 160 sikeres pályázó nyert 11,5 milliárd forintot.

 

 

A GINOP-ülés a Városházán zajlott


A kormányzati források (például a Modern városok programra szánt pénz) jól kiegészíthetik az uniósakat – mondta az államtitkár, majd a már ismert TOP-on belüli újításokról is szólt. Ilyen például, hogy a megye területén zajló beruházásokat a Kormányhivatalon keresztül kiemelt ügyrendben bírálják el, így a forrásokat gyorsabban lehet felhasználni.

Molnár Krisztián kifejtette: folyamatos az egyeztetés a város és a megye önkormányzata között. A nyertes pályázatok kapcsán a 106 település 96 százaléka már megállapodott a projektmenedzsmentben. A TOP időarányos teljesüléséről elmondta, hogy a 36 milliárd forintból 18 milliárd kapcsán végleges támogatói döntés született. További 4 milliárdról meghozták a döntést.

Az összes forrás lekötése a lehetőségek szerint december vége helyett már a nyáron megvalósulhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!