Gazdaság

2017.05.30. 18:00

Betegségek veszélyeztetik a gabonatáblákat Fejérben

MARTONVÁSÁR - Nagyon oda kell figyelni a kalászosgabona-táblákra, a fertőzésre érzékenyebb fajtáknál ugyanis már feltűntek a rozsdabetegségek.

Dávid Erzsébet

Erre figyelmeztet az MTA martonvásári Agrártudományi Kutatóközpont szakembere.

Vida Gyula főmunkatárs, tudományos osztályvezető a hét eleji határjárásának tapasztalatait lapunk tudósítójával megosztva, elmondta: a mostani időjárás kedvez a levél- és a sárgarozsda megjelenésének, s a fertőzés már fel is fedezhető egyes búzatáblákon. A másik gabonabetegség, a fuzárium egyelőre elkerülte az ültetvényeket, s a jelenlegi időjárás szerencsére nem is kedvez a megjelenésének. Ennek ellenére nem árt a fokozott figyelem, s a megelőző kalászvédelem.

A szakember tapasztalata szerint 5-7 napot késett az idén a búza kalászolása, aminek az az oka, hogy "összevissza rángatta" a növények fejlődését az elmúlt hónapok időjárása.

A január szokatlanul hideg, a február melegebb volt a más években megszokottnál, márciusban egymást követték a hűvösebb és a langyosabb napok, majd áprilisban rövid időre visszatért a tél, hideg volt és havazott is. Mindez pedig hol gyorsította, hol lassította az ősziek és a friss, tavaszi vetések fejlődését.

A május eddig valamivel hűvösebb volt az átlagosnál, de az utóbbi napok felmelegedése optimális körülményeket kínál a betegségek megjelenéséhez.

Nem maradhat el a kukorica és a napraforgó gyomirtása ezekben a napokban. Ezen dolgoznak az Aranybulla földjein is Fotó: Borbély Béla

A május egyébként hozott aranyat érő csapadékot is, bár az nem egyenletesen oszlott el. Míg a közeli napokban Székesfehérvár északi részén ömlött, s elérte a 30 millimétert is a lehullott eső mennyisége, addig Kisfalud környékén csak kevés hullott. Egyelőre a gyökérzónáknál még elegendő a nedvesség a talajban, de egy-egy melegebb nap délutánjára már jelzi a talaj, elkelne némi vízpótlás - mondja Szabó Gábor, az Aranybulla Zrt. növénytermesztési ágazatvezetője.

A szakember tapasztalata szerint az őszi vetések jól tűrték a hűvösebb tavaszt, a frissen vetett kukorica azonban "fázott", de mostanra "kiheverte" a hidegebb időjárás okozta sárgulást. A szakember szerint továbbra sem árt a figyelem, bár eddig még elkerülték a gabonatáblákat, de más években ilyenkor szoktak feltűnni a vetésfehérítő rovar lárvái.

Az eső és a beköszöntött meleg hatására lerövidült az érésidő, felgyorsult a gyümölcsök érése. Most már egyértelműen látszik, hogy a gyümölcsösök nem szenvedtek fagykárt, de az áprilisi télben "megfáztak" a fák - tudtuk meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnökétől. Kiss Norbert Ivó elmondta: a meleg meggyorsította a gabonák fejlődését, szőkülnek az őszi árpatáblák, de az időjárás a gombabetegségek, s a lisztharmat megjelenésének is kedvez, ezért a gazdáknak fokozottan figyelniük kell a védekezésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!