Gazdaság

2017.08.17. 18:10

Mind égetőbb a szükség mesterséges csapadékra - Jövő augusztusáig pályázhatnak öntözésfejlesztésre a gazdálkodók

FEJÉR MEGYE - A szakemberek szerint, ha folytatódik az extrém időjárás, a kockázatmentes, jövedelmező termelés érdekében nem csak a kertészetekben, hanem a szántóföldeken is egyre nehezebb lesz nélkülözni a mesterséges csapadékot.

Dávid Erzsébet

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság adatai szerint az elmúlt hét hónapban csak 255-302 milliméternyi, a sok éves átlag 85 százalékának megfelelő mennyiségű eső hullott a megyében. Az augusztus első fele pedig még szárazabb volt, mindössze 9-18 milliméter csapadék esett. (Kivétel Fehérvárcsurgó volt, ahol ez idő alatt 46 milliméternyi esőnek örülhettek az ottani gazdálkodók.)

Súlyosbította a szárazság okozta gondokat, hogy január kivételével minden eddigi hónap a sokéves átlagnál melegebb volt, a hőmérséklet többször is meghaladta a 30, s alkalmanként elérte a 40 fokot. A csapadékhiányt és a forróságot szinte valamennyi növényi kultúra megsínylette, így egyre több termelő fontolgatja öntözőberendezés felállítását, annál is inkább, mert a megvalósításra Vidékfejlesztési Program keretében jövő augusztusig 49,5 milliárd forint keretösszegig pályázni is lehet.

- Bár már az elmúlt években is emelkedett a megyében az öntözésre lekötött vízmennyiség, a pályázat kiírását követően érzékelhetően megnőtt a gazdák öntözési kedve, a korábbi évekhez képest többen kértek vízjogi engedélyt. Eddig 12 termelő kért a vízügyi igazgatóságtól vagyonkezelői nyilatkozatot a rendelkezésre álló vízkészletről, s kérte összesen 1350 hektárnyi terület öntözésére 1,7 millió köbméter víz lekötését - mondta el a Fejér Megyei Hírlap érdeklődésére a vízügyi igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese.

Tóth Sándor tájékoztatása szerint a megyében az érvényes vízjogi engedélyek alapján 7450 hektár öntözésére elegendő, 6, 6 millió köbméternyi vízmennyiséget kötöttek le a vízhasználatra jogosultak. A felszín alatti vizekből - a talaj és rétegvízből - engedély alapján 332 hektárt - főként gyümölcsöst - öntöznek, 269 ezer köbméternyi lekötött vízmennyiség felhasználásával, a felszíni vizekből -vízfolyásokból, tározókból - pedig 7118 hektár öntözésére és 6,331 millió köbméter víz felhasználására van lehetőségük a termelőknek.

Öntözőberendezés. Lassan már nemcsak a kertészeti kultúrákat, de a szántóföldeket is célszerű öntözni. A kis képen Tóth Sándor látható   Fotó: Borbély Béla

Miután Fejér megyének bőséges a vízkészlete, nem okozna gondot, ha az öntözésfejlesztési pályázat eredményeként megnőne az öntözőkapacitás. Az öntözés fejlesztésére a mezőgazdasági termelés biztonsága és jövedelmezősége, valamint a klímaváltozás következményeinek mérséklése végett van szükség.

Olyan beruházások kaphatnak támogatást, amelyek segítik az öntözött területek növelését, a víztakarékosságot, a vízvisszatartást, a vízkészletekkel való fenntartható gazdálkodást, a takarékos öntözési technológiák elterjesztését. S bár a korszerű öntözési rendszerek kialakítása nem olcsó, a megvalósításukban komoly segítséget jelent, hogy az egyéni beruházásokra maximum 500 millió, a kollektív fejlesztésekre pedig egymilliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyerhetnek el az egyéni gazdálkodók és a gazdasági társaságok.

Az Európai Bizottság és az uniós jogszabályok szigorú feltételekhez kötik az öntözési beruházások támogatását. A pályázat benyújtásának egyik legfontosabb feltétele a jogerős elvi vízjogi engedélyek megléte. Pályázni 2018. augusztus 1.-ig lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!