Gazdaság

2017.03.19. 14:39

Fenntarthatóság – Közös sorson osztozva

Kishantos – „Város és vidéke közös sorson osztoznak, a vidék gerince pedig a mezőgazdaság” – erősítette meg Ángyán József professzor előadása bevezetőjében a Vidéki Térségek Európai Kartája alaptételét.

V. Varga József

Folytatódott szombaton a Mezőföld Népfőiskola és a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Azonnal hagyjuk abba! című műhelybeszélgetés-sorozata a fenntarthatóságról.

Ángyán József, volt vidékfejlesztési államtitkár a fenntartható mezőgazdaságról és vidékfejlesztésről beszélt; Podmaniczky László, a Szent István Egyetem docense a világ mezőgazdasági trendjeiről tartott előadást; Rodics Katalin, a Greenpeace agrárkampány-felelőse a mai iparszerű mezőgazdaság által okozott problémákat, és a zöld szervezet megoldási javaslatait ismertette.

Ángyán József: A föld, az élelmiszer és a víz a nemzetbiztonság megkerülhetetlen sarokpontjai
Fotó: V. Varga József

Ángyán József professzor, a Szent István Egyetem nyugalmazott egyetemi tanára, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, volt országgyűlési képviselő és államtitkár Fenntartható mezőgazdaság és vidékfejlesztés című előadásában a fenntartható fejlődésről, a fenntartható mezőgazdaságról, a tér- és tájhasználati alapstratégiáról, valamint a nemzeti vidékstratégiáról szólt.

Kitért előadásában az élelmezési és élelmiszerbiztonság, a víz- és az energiaellátás biztonság, valamint a környezetbiztonság fontosságára. Leszögezte: a természeti erőforrások és rendszerek (vízbázis, energiahordozók, termőföld) adják a nemzetbiztonság alapjait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!