Gazdaság

2017.04.20. 08:08

Fiatalon is munkába lehet állni Szegeden! (x)

A munkaerőpiacon való elhelyezkedés már nem csak a felnőtteknek szól, hanem a diákoknak is.

Modern világunkban ugyanis a munkát már idejekorán jó, ha elkezdik a gyerekek. A legtöbb tanuló leginkább az osztálytársaival szeret elmenni, nyaralni. Napjainkban ez a jelenség abszolút megszokott, a szülők is könnyebben engedik el csemetéjüket akárhová, azonban ettől függetlenül még egyáltalán nem biztos, hogy finanszírozni is tudják a gyermek nyaralását.

Legtöbb esetben egy család egy évben egyszer engedheti meg magának azt, hogy elmenjen nyaralni. A legfőbb úti cél országon belül a dunántúli régió, azon belül is a Balaton környéke, de az ország déli területei is kiemelt desztinációnak számítanak. A külföldi országok is egyaránt népszerűek a turisták körében. A leglátogatottabb területek közé tartozik Spanyolország, Görögország, és Svájc is. Azonban mielőtt utazásra kerülne a sor, jó előre meg kell tervezni mindent, hiszen az utolsó pillanatban egyáltalán nem jó kapkodni. A szállásfoglalást már legalább az utazás megkezdése előtt félévvel érdemes elintézni, mert az utolsó utáni időszakban nem biztos, hogy lesz szabad szoba ott, ahol a családok, vagy baráti társaságok meg szeretnének szállni.

Továbbá érdemes utánanézni a tömegközlekedésnek is, amennyiben a nyaralni indulók nem rendelkeznek személyautóval. Gyógyszereket is érdemes vinni az üdülésre, hiszen soha nem tudni mikor lehet rájuk szükség. Szó volt már arról, hogy a tanulóknak a szülők nem mindig tudják kifizetni a költséget nyaralásukra. Ilyenkor szóba jöhet a diákmunka, amiből lehet rá esély, hogy a diák el tudjon utazni.

Nem csak diákok tudnak dolgozni a munkaerőpiacon, hanem felsőoktatásban tanuló hallgatók is. A legtöbb esetben szükségük is van munkára tanulás mellett, hiszen sokan nem kerülnek már be államilag finanszírozott szakokra, csak is kizárólag költségtérítéses képzésekre. Ez azt jelenti, hogy a hallgató saját maga állja a képzés tandíját, amelyek félévenként súlyos százezreket ölelnek fel. A szülők mindent megtehetnek azért, hogy gyermekük tandíja rendben legyen, de sokszor csak a képzés felét tudják állni, vagy egyáltalán nem tudják előteremteni a szükséges összeget.

A diákmunkák nagyon rugalmasak, hiszen akár részmunkaidős állást is lehet találni, ami azt jelenti, hogy a munkavégzés a legtöbb esetben 4-6 óra. A Dél-Alföldön van egy város, amely ideális lehet arra, hogy a diákok, és hallgatók el tudjanak helyezkedni a munkaerőpiacon. A szegedi állás oldalra kattintva mindenki számára láthatóvá válik, hogy lehet válogatni számos álláslehetőség közül. A szellemi munkák népszerűek a diákok körében.

Az irodai adminisztráció jó lehetőség lehet arra, mint alkalmazottként hogy a tanulók megmutathassák, mikre képesek. Az adminisztrációs munkakörbe sok minden beletartozik. Céges adatok felvitele számítógépes rendszerbe, akár idegen nyelvű levelek megválaszolása, számlák dokumentálása, és prezentációk készítése megadott paraméterek szerint. Az idegen nyelvtudás nagyon fontos, hiszen a vállalatoknál szükség van ezek alkalmazására.

A munkaadóknak a legfontosabb kitételük a diákokkal kapcsolatban az, hogy a munkavállalók rendelkezzenek aktív, vagy passzív tanulói jogviszonnyal. Azért jó, ha már idejekorán belépnek a munkaerőpiacra, mert megtanulják, hogy a pénzért keményen meg kell dolgozni, és ahhoz hogy boldogulni tudjanak az életben, dolgozni kell. Más diákmunkák is elérhetőek a honlapon, vagy a weboldal facebook és twitter oldalán egyaránt. A legfrissebb álláslehetőségekért érdemes feliratkozni a portál hírlevelére is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!