Gazdaság

2014.07.20. 17:25

Finom és sok a dinnye, talán túl sok is

Aki két-három hete „magyar” dinnyét vett, azt valószínűleg átverték, a helyben termett görögök egy hete kerültek „eladósorba”.

Házi Péter

Az utóbbi évek legkiválóbb dinnyetermése várható Magyarországon, ugyanis virágzáskor nem voltak korai fagyok, majd kellő időben jött a csapadék, s ugyancsak jókor érkezett a dinnye édességét segítő napsütés is. Az országos számítások szerint akár 250 ezer tonnányi magyar dinnye is lehet idén, ami az elmúlt tizenöt év legnagyobb mennyisége. A túl sok termés vissza is üthet, hiszen ha a mostani hőség hosszabb ideig kitart, hirtelen sok dinnye érik meg és ez jelentősen lenyomhatja az eladási árat. Cecén vasárnap olyan 120-130 forint körül adták a híresen finom helyi görögöt, ám amint azt több termelő is mondta lapunknak, hétfőtől akár újabb tíz-tizenöt forintot engedniük kell az árból.

Marci kedvence a lédús „pirosdinnye”, ebből akár egy ilyen emberes szeletet is leküld a bendőjébe. Kiváló az idei magyar dinnyetermés (Fotó: Házi Péter)

– Legyen gyanús, ha a dinnye szára nem friss, hanem fonnyadt. Ez esetben valószínű, hogy importdinnyíéről van szó, amit általában hetekkel korábban leszednek és utána zötykölődik Magyarországra – tanácsolja a cecei Pordán János, aki immár harmincöt éve termel dinnyét négy hektáron. Mint mondja, az elmúlt másfél hétben értek be az első, valóban hazai dinnyék, így aki korábban vett magyar dinnyét, azt rendesen átvágták. Ők is nagyjából másfél hete kezdték az árusítást. Miközben beszélgetünk, a 61-es út menti dinnyeárusnál szinte percenként megáll egy vásárló:

– Hétvégén szerencsére nagyon jó a forgalom a sok átutazó miatt, sokan visszajáróként vásárolnak nálam. Az elmúlt öt-hat év legédesebb dinnyéi az ideiek, ám az, hogy jó a termés mennyisége, sajnos le is nyomhatja az árakat. Tavaly például a végén már hatvan forintért adtuk, exportra, kamionra meg harmincért – mondja János, aki feleségével és két fiával dolgozik a földeken.

– Nem panaszkodhatunk a minőségre, ám ha ez a hőség tartósan így marad, sok dinnye érik be egyszerre, a túlkínálat pedig nagyon lenyomhatja az árakat – mondja egy másik termelő, Győriné Eszter, ők másfél hektáron foglalkoznak a híresen finom cecei dinnyével.

A cecei Pordán János harmincöt éve termeszt dinnyét, sokan visszajárnak hozzá a jó minőség miatt (Fotó: Házi Péter)

Egy, a 63-as út mentén árusító másik termelő szerint a kiváló időjárás miatt most időben szinte összértek az Európa déli részéről érkező dinnyék és a magyar földön termettek, ami ugyancsak nem tesz jót az eladási áraknak. Ráadásul egy-két hipermarketben a napokban már száz forint alatti akcióban is lehet találni magyar dinnyét. Amint hozzáteszi, a nagy dinnyék nehezebben fogynak, sokaknak nincs pénze egy tíz kilós példányra, pedig ezek a legfinomabbak! A megszigorodott előírások miatt egyébként ma már nem lékelnek a kereskedők, s a dinnye kettévágását sem vállalják sokan, érthető okból.

Egy biztos, most bőven van finom, magyar dinnye és a hőség is adott, hogy megkívánjuk a lédús görögöt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!