Gazdaság

2016.04.08. 07:03

Intézményesített földrablás – Ángyán József az állami földprivatizációról Bicskén

Bicske – Az állami földprivatizáció intézményesített földrablás – állítja Ángyán József legújabb elemzésében –, mely az egész társadalom élelmezési biztonságát végveszélybe sodorja.

V. Varga József

A Fejér megyei földárverések története címmel tartottak fórumot csütörtökön Bicskén. Ángyán József, az MTA doktora bemutatta az Állami földprivatizáció – intézményesített földrablás: Földárverések Fejér megyében című esettanulmányát. Rodics Katalin, a Greenpeace agrárkampány-felelőse arról szólt, hogy a természettel együttműködő családi gazdálkodás miért jelent megoldást a világ élelmiszer-ellátására.

A nemzetek modern kori biztonsága ma már nem csak a honvédelem állapotától, sokkal inkább attól függ, hogy kinek a kezében vannak azok a természeti erőforrások és rendszerek, amelyekkel a környezet és az alapellátások (az élelem-, az ivóvíz- és az energiaellátás) biztonsága megteremthető – áll Ángyán József a földprivatizációról szóló legújabb összefoglaló elemzésében.

Ángyán József: A földprivatizáció intézményesített földrablás
Fotó: V. Varga József

Ezek között is kiemelt szerepet játszik az élelmezési és élelmiszer-biztonság megteremtésének alapeszköze, egyben a nemzeti szuverenitás egyik legfontosabb megtestesítője, a termőföld – húzta alá a bicskei fórumon.

Amint Ángyán professzor lapunknak kifejtette: mára egyre inkább egy legújabb kori feudális, hűbéri birtokadományozó rendszer látszik körvonalazódni, melyben az állam a gazdálkodó családok, helyi közösségek helyett a politika közeli érdekeltségeivel, rokoni, baráti körökkel, továbbá a globális és hazai spekuláns tőkével, annak oligarcháival köt szövetséget, alakít ki stratégiai partnerséget.

Földügyi elemzései eredményein túl is egyre több jel mutat arra, hogy ma Magyarországon államilag támogatott földspekuláció, intézményesített földrablás zajlik – állítja Ángyán József. Ezzel a földügy a helyi közösségek, valamint a spekuláns tőke érdekei összeütközésének egyik legdurvább terepévé válik, ami az ennek a folyamatnak egyébként is teljesen kiszolgáltatott gazdatársadalmat és vidéket, ezzel az egész társadalom élelmezési biztonságát végveszélybe sodorja – hangsúlyozta.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!