Gazdaság

2014.04.14. 18:35

Megnyitják a földpiacot a külföldiek előtt?

A választási kampány és a kishantosi események elvonták a figyelmet arról, hogy május elsején érvénybe lépnek a tavaly júniusban elfogadott földtörvény rendelkezései, melyek lényegében megnyitják a magyar földpiacot a külföldiek előtt – állítja az Élőlánc.

V. Varga József

Az ökopárt, amelynek elnökségi tagja Ács Sándorné, a kishantosi biogazdaság egyik vezetője, felhívással fordul az új kormányhoz, parlamenthez, közjogi méltóságokhoz, egyházi vezetőkhöz és civil szervezetekhez a törvény módosítása érdekében.

Ács Sándorné szerint a törvény kiskapuival lehetővé teszi korlátlan méretű birtokok létrejöttét is, mely társadalmi és gazdasági szempontból egyaránt pusztító folyamatokat indít el, hiszen ha a földet „kihúzzák” a közösségek, a vidéki családok alól, megélhetésüket veszik el.

A gazdatanácsok szövetsége a hétfőn felszántott kishantosi biogazdaságot támogatja (Fotó: Koppán Viktor)

Éppen ezért az Élőlánc többek között azt javasolja, hogy „helyi gazdának”, azaz helyben lakónak az számítson, aki 5 éve az adott településen él, cég esetében az legyen helyi, melynek 5 éve az adott településen van a székhelye. A helyi gazdaközösségbe csak azokat a helyi gazdákat, helyi cégeket számítsák, akiknek gazdasága legalább 60 százalékban az adott település közigazgatási területéhez tartozik. A helyi gazdaközösség minden településen 9 tagú földbizottságot válasszon egy évre, s minden, a településhez tartozó földügyletben (földbérlet esetén is) legyen döntő szava a helyi földbizottságnak! Az állami hivatal csak a törvényességet ellenőrizze, a döntéshozatali rendszer stabil, működőképes felállásáig, az üzemszabályozási törvény elfogadásáig, átmeneti földeladási tilalmat kell érvénybe léptetni – fogalmaz a szakember.

Fontos javaslat az is, hogy a törvény egységesen vonatkozzon minden földügyletre, azonos családba, vagy azonos érdekkörbe tartozóknál alkalmazzanak összeszámítást!

– A rangsorban ne kerüljön a többiek elé az állattartó teleppel rendelkező gazda – javasolja a szervezet, kiemelve: ezek a változtatások elegendő időt adnak arra, hogy kezdeményezni lehessen az Európai Unióval a tárgyalásokat a moratórium meghosszabbításáról.

Eközben folyik a kajászói gazdák érdekében az Összefogás a Magyar Földért és Vidékért Egyesület – Fejér Szövetség által indított per, amelynek fellebbviteli tárgyalására a Fővárosi Törvényszéken május 23-án kerül sor, miközben folyik az NFA által indított per egy kajászói gazda ellen, amelynek következő tárgyalására várhatóan június 3-án kerül sor – figyelmeztet a Gazdatanácsok Szövetsége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!