Gazdaság

2015.04.28. 17:06

Fontos információk a kötelező biztosításról (x)

Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást sok helyen és sokféleképpen megköthetjük, így például a kereskedésben, biztosítók weboldalán is, és egyéb alkusz cégeknél is.

A biztosítók október végén évente kihirdetik a következő évre szóló tarifájukat, amely az utóbbi időben több mint 20 százalékkal drágult egészen 25. 000 Ft-ig. A kötelező biztosítás nem csak ránk nézve kötelező, hanem a biztosítókra is, ezért az általunk választott biztosító nem utasíthatja vissza szerződéskötési igényünket.

Amennyiben túl bonyolultnak látjuk a kötelező biztosításunk kalkulációját, úgy bátran kérjünk szakmai segítséget az illetékes biztosítóktól, akik segíteni tudnak a pontos kalkulációban és a szerződéskötés folyamatában is.

A biztosítási szakértők arra hívják fel a biztosítót váltani szándékozók figyeljenek arra, hogy ne mulasszák el a meglévő szerződésüket a lejárta előtt legalább 30 nappal felmondani, mert aki ezt elfelejtené, annak további egy évig a meglévő szerződése szerint kell fizetnie a kiszabott árat.

Kötelező biztosítás nélkül nem vehetünk részt közúti forgalomban, ellenkező esetben súlyos bírságokat kapunk, és ha kárt is okozunk ennek hiányában, akkor azt saját zsebünkből kell megtéríteni, vagy a MABISZ Kártalanítási Számla fog minket erre kötelezni.

Minél biztonságosabban vezetünk, annál olcsóbb lesz a kötelező. A bónusz-malusz rendszer a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy aki nem okoz kárt, évente egyre nagyobb bónuszosztályba kerül, így biztosításának díja egyre kisebb lehet, akár az eredeti felére is csökkenhet, aki viszont kárt okoz, bónuszfokozata csökkenésében részesül, sőt a rövid időn belüli több károkozás esetén a legrosszabb maluszfokozatban az alapdíj kétszeresét, de akár háromszorosát kell fizetnie. A legkedvezőbb bónuszosztály eléréséhez 11 év balesetmentes vezetésre van szükség.

Sokszor kerülhetünk abba helyzetbe, hogy igazolnunk kell kötelező biztosításunk érvényes meglétét, ilyen esetek a közúti ellenőrzések, balesetek, országhatár elhagyása, és a műszaki vizsgák is. Mi a teendő ilyenkor, mire figyeljünk oda?

A kötelező biztosítás igazolásához, elengedhetetlen, hogy rendelkezünk érvényes szerződéssel, amihez a forgalmi engedélyünk mellett kell tartanunk az ajánlati igazolót, a kötvényt, vagy a biztosító által kiadott igazolólapot.  Forgalmi engedéllyel nem rendelkező jármű esetében a szerződéskötéskor kapott, és ezt követően a járműre felragasztott matrica bizonyítja ezt.

A díjfizetést ugyan nem, de közúti ellenőrzéskor a rendőr ellenőrizheti a szerződés megkötését. Tanácsos a konfliktusok és a gördülékeny ellenőrzés okán a befizetési bizonylatot, vagy annak másolatát is maguknál tartani.

Szükségünk lehet a kötelező biztosításunk igazolására, bemutatására az időszakos műszaki vizsgákon, és nyilvánvalóan azokban az esetekben is, ha balesetet szenvednénk, vagy okoznánk.

Ha nem mi okoztuk a kárt, akkor szükségünk lesz egy, vagy több baleseti kárbejelentő lapra is, amelyet a biztosítónk érvényes kötelező biztosítás esetén ingyen kibocsát részünkre. Ezt is tartsuk mindig magunknál, mint ahogyan a zöldkártyát is, amely elengedhetetlen abban az esetben, ha külföldre utaznánk gépjárművünkkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!