Gazdaság

2012.06.07. 07:31

Függőleges kert a ''lélegző'' fal

Székesfehérvár - A 21. század elejére talán rájött az emberiség, hogy a rohamos terjeszkedéssel a zöldfelületek csökkenését érjük csak el, amellyel bolygónkat veszélyeztetjük. Mit tehetünk?

S. Töttő Rita


- Megdöbbenek, amikor olyan udvarokat látok, amelyeknek szinte a teljes egésze le van térkövezve, betonozva, akár egy kosárlabda pálya - meséli Kling István, aki a városi zöldfelületek eme különös okból történő csökkenését hozta fel példaként arra, miért lehet fontos alternatívát keresni a növények számának növelésére. S noha a fent említett példa inkább csak kényelmi szempontokat szolgálhat, van számos egyéb (gazdasági, megélhetési) ok, amely miatt bolygónkon és szűkebb környezetünkben is  egyre kevesebb parkot, erdőt, fát, virágot láthatunk.

Ezt ellensúlyozandó, az elmúlt évek nagy ötlete az, hogy ha már kint csökken, vigyük be az épületekbe, intézményekbe, panelokba, munkahelyekre a zöldfelületeket. Hogy hová? Hát a falakra! - érkezik a válasz Kling Istvántól, aki azt reméli, hamarosan elterjed ez a környezet- és klímavédő alternatíva a köztudatban is, és senki nem csodálkozik majd, ha pénzintézetekben, szállodákban, gyárakban találja magát szemben élő, lélegző falakkal, amelyek nagy mértékben javíthatják a levegő minőségét, s nem mellesleg az emberek hangulatát is.

A zöldfalnak nevezett találmány egyébként nagyon eszes s egyben egyszerű is: függőleges műanyag "tasakokba" rejtett földből nőnek ki a növények, virágok, fűszerek, hátul pedig egy rejtett csővezetéken keresztül kapják a vizet. Mivel a rendszer hátul némileg nyitott, ezért nem kell tartani attól, hogy a földből kirohad, kifagy  a növény. A zöldfalat hozzá lehet erősíteni az épületek falához, de akár önálló "paravánként" is megállják a helyüket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!