Gazdaság

2017.03.16. 14:52

Mindent felvásárolnak a tóparton - ismét divat a nyaralóvásárlás

Szakemberek szerint egyfajta retroérzést követve fellendülőben van a balatoni nyaralóvétel divatja. Az igényt az árak is követik: Balatonfüreden építenek apartmanokat 1,2 millió forint/m2 áron is.

Kocsis Noémi

Befektetéseiket külföldi luxusút helyett inkább ingatlanvásárlásokban realizálják idén a magyarok. A 70-80-as években jellemző társadalmi jelenség nyomában, amikor a városlakók a családi autó mellett egy áhított vízparti nyaralóba fektették megtakarításukat, ma nosztalgikus módon egy hasonló „ütötte fel fejét”: egyre többen keresik a Balaton-parti nívósabb, új építésű apartmanokat, de a pár éves, hagyományos nyaralóépületeket is. Főleg a jelenleg kurrensebb, divatosabb északi parton. Mint Viktor Ferenc, a Victoringatlan vezetője fogalmaz: jelenleg Balatonfüredtől Akarattyáig nagyjából mindent felvásárolnak a befektetni szándékozók.

– A recesszió lecsengése után már egyre inkább érezhető volt a budapesti befektetők igénye, hogy a fővárosi lakóingatlan mellett legyen egy másik a magyar tenger partján – elemzi a helyzetet a szakértő. – A budapestiek útvonala Balatonfürednél nagyjából megáll, Keszthelyen inkább a Zala megyeiek vesznek nyaralót. A Balaton két jelenlegi „fővárosa”  Füred és Siófok.

Míg tíz éve mindenki az utóbbiért lelkesedett, ma egyértelműen Balatonfüred a keresettebb, trendibb, elegánsabb az ingatlanvásárlók között. A preferenciaváltás a vásárlók életének váltásait is követi: míg a mai 30-asok tőkeerős rétege a bulikról, szabadtéri rendezvényekről, éjszakai életéről híres Siófokon vesz ingatlant, addig a 40-60-asok igénye az, hogy egy fejlődő, szolgáltatásokkal ellátott, csendes környéken tölthesse a munka után a pihenőidőt – olyan környéken, ahol nyaraláskor is nyugodtan lehet a gyereket, unokát sétáltatni. A két városban a vízparti, magas színvonalú, új építésű apartmanok árainál már egyáltalán nem kirívó a négyzetméterenkénti egymillió forint, de épül apartmanház 1,2 milliós négyzetméteráron is. A települések belsejében, vagy hegyes részén lévő hagyományos nyaralókat négyzetméteráron 300 ezer forintért kínálják átlagosan, Keszthelyen 200 ezer az átlagos négyzetméterár. Igen keresettek a 20-25 millió forintos családi házak, amelyeket aztán a vásárlók átalakíthatnak a saját igényeik szerint, kombinálva a nyaralót a lakással - ez a forma főleg a Budapestet végleg ott hagyni szándékozók, vízparti településeken letelepedni kívánók között dívik, akik a zajos szórakozóhelyektől távol eső, csendesebb utcákban épült ingatlanokat keresik.

Az igényt érzékelve rengeteg új baruházás van folyamatban, a legjobb projektek már a tervezőasztalon elkelnek.  A külföldi befektetőket ugyan e téren nem érdeklik a honi fejlesztések, de így is bőven van hazai vásárló, ők egyfajta státusszimbólumként veszik meg a nívós luxusnyaralókat.

A Velencei-tó ezt a trendet egyelőre nem követi. Ott manapság a Bence-hegy, Velence, Gárdony a keresettek a befektetőknél, e településeken 150-200 ezer forint/négyzetméterért kaphatunk manapság nyaralót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!