Gazdaság

2016.04.10. 10:15

Ha csenget a KSH embere

Bár a különböző témakörökben lakossági felméréseket végző cégek, intézmények száma folyamatosan nő, országos méretekben a Központi Statisztikai Hivatal készíti a legtöbb felmérést, adatgyűjtést, összeírást.

FMH-összeállítás

Az egyik ilyen adatfelvétel a háztartási költségvetési és életkörülmény adatfelvétel (hkéf), amely részletes információkat gyűjt a háztartások lakáskörülményeiről és a tartós fogyasztási cikkekről, a háztartások összetételéről, a benne élő személyek demográfiai jellemzőiről, jövedelméről, fogyasztási szerkezetéről. Az első ilyen jellegű adatgyűjtést 1949-ben hajtották végre az országban - tudtuk meg a KSH veszprémi főosztályától. A kapott információkat fogyasztói-árindex (infláció) számításhoz, szegénység-kutatásokhoz, létminimum-számításokhoz, a GDP lakossági fogyasztás részének a becsléséhez használják fel.

Emellett a KSH nemzetközi szervezetek (UNICEF, OECD) részére is rendszeresen szolgáltat adatokat, valamint az újságírók, cégek, bankok, piackutatók is naponta érdeklődnek a háztartások fogyasztási adatai iránt.

A háztartási költségvetési és életkörülmény felvétel országosan mintegy 20 ezer címet érint évente. Ezen belül Fejér megyében 13 településen (Alsószentiván, Dunaújváros, Gárdony, Iszkaszentgyörgy, Kőszárhegy, Moha, Pákozd, Pusztaszabolcs, Sárszentmihály, Szabadbattyán, Szabadhídvég, Székesfehérvár, Újbarok) közel 600 háztartáshoz látogatnak el a KSH számlálóbiztosai 2016-ban.

Fejér megyében május 10-éig találkozhatnak az itt élő családok a KSH kérdezőbiztosaival
Illusztráció: Shutterstock

A háztartási adatfelvétel több fázisból áll. Az összeíró felkeresi a kijelölt címet, s ha a család vállalja az adatszolgáltatást, átadja a háztartási naplót, melyben a család valamely felnőtt tagja két héten át vezeti a háztartás bevételeit, kiadásait, valamint a saját termelésből elfogyasztott, vagy ajándékba kapott tételeket. Igény szerint lehetőség van a napló elektronikus kitöltésére is, illetve kérhetik, hogy a vásárlást igazoló blokkokat összegyűjtve, a számlálóbiztos vezesse a háztartási naplót. Az adatfelvételnek van egy második lépése is, amikor a számlálóbiztos az összeírási időszakot követő év tavaszán ismét felkeresi a családot. Ekkor a lakás jellemzőiről, az év nagyobb összegű kiadásaikról - nyaralási költség, üzemanyag-fogyasztás, lakásrezsi - gyűjti össze az adatokat, valamint a tartós fogyasztási cikkek állományáról is tájékozódik. Jelenleg éppen ennek az összeírási fázisnak a közepén tartunk, Fejér megyében március 1. és május 10. között találkozhatnak a családok a KSH kérdezőbiztosaival.

Az adatfelvétel során gyűjtött adatokból sokféle információhoz jutunk a háztartások fogyasztási szokásairól, felszereltségéről. Néhány érdekesség: az Észak-Alföld megyéiben lakók 20 kilóval több kenyeret fogyasztanak évente átlagosan, mint az ország középső részén élők. Tojásból másfélszer több fogy az Alföldön, mint a főváros környékén.

Régiónk a tejfogyasztásban jár az élen: átlagosan 53 liter fogyott személyenként 2014-ben.

A nyugati országrészben van a legtöbb mobiltelefon és színes televízió, ugyanakkor az Alföldön magasabb a mosógépek száma.

Az adatok lehetővé teszik az időbeli összehasonlítást is: 2010 és 2014 között például ötszörösére nőtt a háztartások tulajdonában lévő LCD televíziókészülékek, és duplájára a mosogatógépek száma.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!