Gazdaság

2017.03.30. 16:54

Ha vámköteles az áru

Az Európai Unión kívüli országokból rendelt áruk esetében a vámkezelés menetét felgyorsítja, ha az ügyfél minél hamarabb elküldi a vámkezelési nyilatkozatát, s a fizetés igazolását a postának.

Laci Patrícia

Egyre többen rendelnek termékeket külföldi országokból. A nemzetközi postaforgalomban például napi szinten 15 000 – 17 000 darab, míg a nemzetközi gyorsposta szolgáltatóknál napi 1 200 – 1 500 darab küldemény érkezik a Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérre, tudtuk meg Leopold Róberttől, a NAV vám- és jövedéki szóvivőjétől.

Az Európai Unió szabályai biztosítják az áruk szabad mozgását a tagállamok között. Ez azt jelenti, hogy egy másik tagállamból Magyarországra történő árubehozatalhoz nem kapcsolódik vámeljárás, azonban a NAV pénzügyőrei úgynevezett „mélységi ellenőrzés" keretében az unión belül érkező  csomagokat is ellenőrizhetik, ugyanis bizonyos áruk (például vadászfegyver, alkohol, dohánytermék, kábítószer, veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok) behozatala tiltott, vagy korlátozásokhoz, illetve speciális engedélyekhez kötött.

Az Európai Unión kívülről érkező csomagokat viszont kötelező jelleggel vámkezeltetni kell. A küldeményt a beérkezést követően átmeneti megőrzési raktárba viszik a vámeljárás lefolytatásáig, maximum 90 napig, ugyanis  eddig kell rendezni a csomag vámjogi sorsát. (További részletek a pénteki Fejér Megyei Hírlapban.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!