Lakást szeretne venni, de fél az eladósodástól? - Most már fogyasztóbarát hitelt is kaphat

2017. június 19., 13:42 szerző: B. Kiss László
komment
Hamarosan fogyasztóbarát lakáshitelekkel bővül a lakáskölcsönöl palettája. Ezt kell tudni róluk.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

A minap ismertette a Magyar Nemzeti Bank a fogyasztóbarát lakáshitel minősítéshez szükséges feltételeket. A BankRáció.hu előrejelzése szerint a minősítésnek megfelelő új lakáshitelek június végétől jelenhetnek meg a piacon. Gergely Péter, a portál hitelszakértője két fontos dologra hívta fel a figyelmet a lapunknak küldött közleményben. Eszerint a fogyasztóbarát minősítés könnyebbé teszi az összehasonlítást, mivel például megszabja a havi törlesztőrészletet leginkább befolyásoló kamatfelárat és ezen keresztül a kamatot és a teljes hiteldíjmutatót (thm). Másrészt nagyon fontos, hogy a fogyasztóbarát hitelek sem lesznek egyformák, azaz lesznek olyanok, amelyek teljesítik a feltételeket, de a thm-jük és a törlesztőrészletük különböznek majd.

A fogyasztóbarát minősítéshez szükséges legfontosabb feltételek – pontokba szedve – a következők.

A bankoknak 15 napon belül kell elbírálniuk a hitelkérelmet az értékbecsléstől számítva.

Ha az igénylő minden feltételnek megfelel, akkor 2 napon belül folyósítani kell neki a lakáshitelt. A folyósításért pedig a hitelösszeg maximum 0,75 százalékát kérheti a bank, de ennek összege nem haladhatja meg a 150 ezer forintot.

Legalább 3 évre vagy a futamidő végéig rögzíteni kell a kamatot, ez biztosítja, hogy az adott időszakban fix lesz a törlesztőrészlet.

Ha a lakáshiteles a futamidő alatt előtörlesztéssel csökkentené a tartozását, akkor ezért az előtörlesztendő összeg maximum 1 százalékát számíthatja fel a bank. Ha valaki lakás-takarékpénztárból szeretne előtörleszteni, akkor ezt ingyen megteheti a szerződésére érvényes megtakarítás és a hozzá kapcsolódó állami támogatásból adódó összegig. Továbbá, a referenciaértékhez viszonyított kamatfelár nem haladhatja meg a 3,5 százalékpontot, leegyszerűsítve ez jelenti a kamat- és thm-plafont.

Gergely Péter szerint a fogyasztóbarát minősítés bevezetésének egyik fő célja, hogy a több évre rögzített kamatozású, ezáltal fix törlesztőrészletű lakáshiteleknél nagyobb legyen a verseny és olcsóbbakká váljanak.

„A jövőben megjelenő fogyasztóbarát lakáshiteleknél a felső korlátok vannak megszabva, ugyanakkor a bankok adhatják a megszabott feltételeknél olcsóbban is a lakáshiteleket” – véli Gergely Péter. Azt is hangsúlyozta, hogy ahogy minden lakáshitelnél, a fogyasztóbarát hiteleknél is továbbra is érvényben maradnak a lakáshitelekre vonatkozó szabályok, például a túlzott eladósodást megakadályozását célzó jövedelemarányos törlesztésre vonatkozó feltétel, amely nem engedi, hogy egy-egy igénylő a havi nettó jövedelmének több mint felét hiteltörlesztésre fordítsa. Nagyon fontos tényező, hogy már most is vannak olyan lakáshitelek, amelyek megfelelnek a fogyasztóbarátsághoz szükséges feltételeknek.

„A jövőben a fogyasztóbarát lakáshitelekkel bővül majd a választék, de lehetnek továbbra is olyan hitelek, amelyek még kedvezőbbek. Alaposan körül kell majd nézni a kínálatot. A fogyasztóbarát lakáshitelek mellett a kamattámogatott és piaci konstrukciókat is, majd ezek összehasonlítása után lehet kiválasztani azt, amelyik a havi törlesztés mellett a teljes visszafizetendő összegben is a legjobb megoldást jelenti a hitelfelvevők számára.” – jegyezte meg a hitelszakértő.

B. Kiss László

2017. június 19., 13:42 szerző: B. Kiss László

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...