Hótakaró kellene a vetésnek

2017. január 09., 20:45 szerző: Dávid Erzsébet fotós: Borbély Béla
komment
Martonvásár - Az, hogy az idei, az utóbbi években szokatlanul kemény télben károsodtak-e, s ha igen, milyen mértékben az őszi vetésű növények, csak március vége felé derülhet ki.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Nyugalmi időszakban érte az őszi búzavetéseket a kemény hideg, s mivel ennek a gabonának ilyenkor a legnagyobb a fagytűrő képessége, ha időben megtörtént a vetés, s mostanra elérték a megfelelő fejlettségi szintet is a növények, jó eséllyel átvészelik a mínusz húsz fokokat.

Bedő Zoltán: A kifagyás veszélyét nagyban enyhítené, ha lenne a földeken hótakaró

Bedő Zoltán, akadémikus, a Martonvásári Agrártudományi Kutatóközpont kutatóprofesszora szerint, míg a búzáknál már beállt az edződési folyamat, aminek következtében „felkészülten" fogadták a fagyokat, a repcét és az őszi árpát károsíthatja a kemény hideg, télállóságuk ugyanis gyengébb az őszi búzákénál. Érzékenyebben reagálhatnak a mínuszokra a késői vetés miatt gyengébben fejlett növények, s a fagyos hideget kevéssé tűrő , tavaszi típusú járóbúzák is.

A legkevésbé veszélyeztetett táblák azok, amelyekbe olyan későn került be a vetőmag, hogy még ki sem keltek a növények, s a levegőnél valamivel mindig melegebb talaj védelmében vészelhetik át a hideg napokat. A kifagyás veszélyét nagyban enyhítené a hótakaró, amire nemcsak a vetések „melegen tartása", hanem a mind szárazabbá váló talaj miatt is nagy szükség volna.

Fejérben általában optimális időben földbe került az őszi vetésű növények magja, ezekben a táblákban nem tesz kárt a zord idő Fotó: Borbély Béla

Az, hogy az idei, az utóbbi években szokatlanul kemény télben károsodtak-e, s ha igen milyen mértékben az őszi vetésű növények, csak március vége felé derülhet ki. Addig azonban egy újabb veszélyes időszakot is át kell vészelniük. Ha ugyanis a mostani hideget tartós, s jelentősebb enyhülés váltja fel, gyors fejlődésnek indulnak, s egy esetleges februári, késő téli kemény fagy komolyan károsíthatja őket. Nem véletlenül mondják a gazdák, hogy az az igazán jó búza, amelyik „sokáig alszik", azaz később indul fejlődésnek.

A szakember ehhez hozzáteszi: biztonságosan pedig az a búza termeszthető, amelynek jó a stressz - azaz a fagy, a hő és a szárazság - tűrő képessége is.

Dávid Erzsébet

2017. január 09., 20:45 szerző: Dávid Erzsébet fotós: Borbély Béla

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...