Gazdaság

2016.10.12. 09:14

Hűtlen kezelés, környezetkárosítás, csalás - A bébiszittert is a cége fizette

Saját házának gondnokát és a bébiszittert is az a vegyipar cég fizette, amelynek vezetője ellen - vádemelési javaslattal - most fejezte be a NAV a nyomozást. A cégnél a dolgozók egyébként fizetésük egy részét is feketén, zsebbe kapták.

B. Kiss László

Hideg-Göblyös Rita, a NAV sajtóreferensétől megtudtuk: a gyanúsított több vegyipari céget is irányított. Bevett gyakorlat volt, hogy az alkalmazottak „hivatalos” illetményüket átutalással, fekete bérüket és a túlórákért kapott összegeket pedig készpénzben kapták. A könyvelésbe csak az átutalással fizetett bérek kerültek, így a gyanúsított a zsebbe fizetett pénzekkel 67 millió forint járulékot és adót csalt el.

A nyomozás során az is kiderült, hogy a veszélyes hulladékot az üzem melletti területen ásták el és a gyártásból származó mellékterméket sem kezelték veszélyes hulladékként, nem jelentették be a környezetvédelmi hatóságnál. A vizsgálatok szerint a veszélyes anyagok miatt a föld olyan súlyosan károsodott, hogy természetes állapota már magától nem áll helyre. Emiatt az elkövetőt környezetkárosítás, hulladékgazdálkodás megsértése és hamis magánokirat felhasználása miatt is gyanúsítottként hallgatták ki.

Mindezeken túl a gyanúsított saját házának gondnokát és a család bébiszitterét is bejelentette a vegyipari céghez, és a cég kontójára fizette bérüket, ezért hűtlen kezelés miatt is felelnie kell.

Az ügyben a NAV Közép-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága költségvetési csalás, számvitel rendjének megsértése, hamis magánokirat felhasználása, hulladékgazdálkodás rendjének megsértése, környezetkárosítás és hűtlen kezelés miatt vádemelést javasol a Veszprémi Járási és Nyomozó Ügyészségnél.

A pénzügyi nyomozók az okozott kár megtérülése érdekében 198 millió forint értékű vagyont zároltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!