Gazdaság

2016.11.18. 13:06

Így ismerhető fel a madárinfluenza

A megyei főállatorvost Sziebert Gergelyt kérdeztük, hogyan ismerhetők fel a madárinfluenza jelei, tünetei, és arról, hogy Fejér megyében milyen óvintézkedések születtek.

Buthy Lilla

Mint mondta, 2016 novemberében Magyarország területén több település baromfiállományaiból kimutatták a madárinfluenza vírusát. Ezekben a zónákban a szakemberek szigorú korlátozó intézkedéseket vezettek be minden baromfitartó gazdasággal szemben. Az egészséges állományok védelme érdekében a fertőzött gazdaságokban az állatokat állami kártalanítás mellett leölték, a védő és megfigyelési zónákban a fogékony állományokat felmérték, a betegség gyanúja esetén újabb állományok felszámolására is sor került. A gazdaságok általános járványvédelmi intézkedéseit az országos főállatorvos határozatainak értelmében ki kell egészíteni: a baromfiállományok fedett helyen történő etetésével, itatásával és a takarmány zárt tárolásával (ez az intézkedés az egész országra kiterjed). Békés, Bács-Kiskun és Csongrád megyékben valamennyi baromfit csak zártan lehet tartani. Az országos főállatorvos által elrendelt intézkedések célja, hogy ezzel is csökkenjen az állományok vadon élő madarakkal történő érintkezésének lehetősége.

- Fejér megyében egyelőre fokozottan kell óvni a szárnyasokat a vadon élő madarakkal történő érintkezéstől. Az óvintézkedéseknek ki kell térniük a védett helyen történő etetésre, itatásra, valamint a takarmány és a trágya biztonságos tárolására. Legnagyobb veszélynek azok a vízi-szárnyas állományok vannak kitéve, melyeket részben vagy teljesen kifutón, legelőn tartanak. Kulcsfontosságú a megelőzés. Hatóságunk felhívja az állattartók figyelmét, hogy szigorúan tartsák be az általános járványvédelmi szabályokat és jelezzék az állatorvosuknak vagy az állategészségügyi hatóságnak, ha állataikon bármilyen tünetet észlelnek - mondta Sziebert Gergely megyei főállatorvos, a Fejér Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földművelésügyi Főosztály főosztályvezetője.

- A madárinfluenza tünetei különfélék, esetenként jellegtelenek lehetnek. Függnek a vírus megbetegítő képességétől, a madarak fajától, korától, tartási körülményeitől. Kezdeti tünet lehet az étvágytalanság, a folyadékfelvétel csökkenése és néhány egyed elhullása. Általánosságban elmondható, hogy bármilyen korú állat megbetegedhet, változatos légző-, emésztőszervi és idegrendszeri formában. Bágyadtság, gubbasztás, tollborzoltság, hasmenés kíséretében még a légzőszervi tünetek jelentkezése előtt bekövetkezhet az elhullás. A gyakori légzőszervi tünetek orrfolyásban, kötőhártya gyulladásban, tüsszögésben, krákogásban mutatkoznak. A betegség jele lehet a tojástermelés vagy a testtömeg gyarapodás csökkenése is. Később, vagy más esetben hirtelen, akár előzetes tünetek nélkül nagyarányú elhullás is előfordulhat – tette hozzá Sziebert Gergely.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!