Gazdaság

2016.04.29. 14:17

Ingatlanközvetítők csapdájában (x)

„Az albérletárak elszálltak” – hallhatjuk mindenhonnan. Én magam is albérletben élek és van kiadott lakásom is, így elmondhatom, hogy mindkét oldalról tisztán látom a helyzetet. Benne vagyok számtalan albérletkereső fórumban, melyekbe akkor csatlakoztam, amikor számomra is sürgőssé vált fedelet keresni a fejem felé.

Az albérletárak növekednek, míg a fizetés legjobb esetben is csak stagnál. A kis, rossz állapotú ingatlanokat is olyan horror áron hirdetik, melyet egyedül megfizetni egy átlag magyar ember számára szinte lehetetlen. Ezt a problémát a legtöbb tulajdonos felismerte már, de a megoldást nem a hirdetés árának módosításában látják, hanem a szövegben. A legtöbb hirdetés már nem teljes lakásokat említ, hanem szobákat kínál bérlésre. Ha valaki egyedül szeretne költözni tulajdonképpen rákényszerül arra, hogy idegen emberekkel ossza meg életterét.

A magyar kultúra erősen individualistának számít. Az emberek rövidtávon gondolkodnak előre és az önérdekek dominálnak. A lehető legtöbb haszon elérése a cél. Mivel az albérlet kiadása hosszú távra szól, így a piaci ár alakulása lassabb. Ha sikerült kiadni a lakást azon az áron, amelyen meg lett hirdetve, annak változásárára csak sok idő elteltével kerülhet sor. Ez azért is van, mert ha egy hirdető esetleg mégis jelenlegi piaci ár alatt teszi fel hirdetését, arra nagyon gyorsan lecsapnak, így a többi hirdetőnek nincs reakcióideje. Nincs olyan nagy hatással az áralakulásra, mint ha egy autókereskedő alkalmazná ezt a technikát. Gépkocsikból ugyanis sok van, az eladónak mindig van utánpótlása, így akár tartósan tud alacsonyabb értéken reklámozni. Ennek hatására a néhány kereskedő csatlakozik a kedvezményes eladáshoz. Határaikat feszegetik, hiszen hosszútávon ez a fajta árverseny nem éri meg nekik. A drágát nem fogják megvásárolni, az olcsóbb viszont nem hoz annyit, amennyi munka valójában van benne.

Mit lehet tenni egy olyan helyzetben, mikor sürgőssé válik a költözés, viszont nem találjuk meg az igényeinknek megfelelő helyet? Sajnos nem lehet elsiklani a tény felett, hogy lakáskeresésnél nem csak a mi igényeink számítanak. Az alapfeltételek mellett, hogy fizetőképes, józan gondolkodású albérlőt találjanak, a hirdetők kölcsönös szimpátiára törekszenek. A sok csalódásnak köszönhetően néha abszurd feltételekhez kötik a kiadást. Gyerekkel, háziállattal költözni manapság már kihívás – ezt én magam is tapasztalom macskatulajdonosként. De ezek még nem hajmeresztő példák. Van, ahol megszabják, hogy nem lehet vendéget fogadni, nem lehet dohányzó az illető (hiába nem a lakásban gyújtana rá). Előfordul, hogy kikötik még az albérletkereső nemét, korát és foglalkozását is.

Sokan elutasítóak, de az ingatlanközvetítőknél lehet megtalálni a megoldást. Nem egyszer találtam meg közvetítőn keresztül helyemet, extrém feltételekkel. Az ingatlanosoknak ugyanis valóban érdeke, hogy megtaláld a számodra tökéletes helyet, hiszen ő a sikeres kiadást követően jut hozzá a megérdemelt pénzéhez. Sokan esnek abba a tévedésbe, hogy az albérletkeresőknek fizetési kötelezettségük van feléjük. Nincs. Ez a tévhit abból származik, mert mint az élet minden területén, itt is vannak szélhámosok. A csalók általánosan bevett szokása néhány ezer forintért olyan címek átadása kétségbeesett költözni akarók részére, melyek nagy része hamis, lejárt vagy egyszerűen csak nem az igényeknek megfelelő. Egy valódi ingatlanos első körben felméri az igényeidet, majd ha létezik számodra megfelelő, akkor megbeszél veled egy időpontot, elkísér a helyszínre, a tulajdonossal együtt megmutatja a lakást, majd ha szerződéskötésre kerül a sor, akkor az aláírást követően a tulajdonostól kéri el az egymás között megegyezett összeget. Ha nincs azonnal olyan hely, amely számodra megfelelne, akkor később számíthatsz rá, hogy ő maga fog megkeresni, ha érkezik hozzá egy cím. Emellett a megoldás mellett szól az is, hogy az a tulajdonos, aki pénzt áldoz arra, hogy ingatlanát közvetítsék, az a személy általában nem olyan helyet hirdet, amely le lenne lakva.

Hogyan szűrd ki a csaló ingatlanosokat? Először is ellenőrizd a közvetítő cégének adatait. Nézz utána, hogy van-e róla bármilyen negatív vélemény. Vannak különböző listák is, melyek kifejezetten a hamis, rosszindulatú vállalatokat szűrik ki. Nagyobb biztonsággal találsz megfelelő ingatlanost a Megbízható Cégek listájában. A listában szereplő cégek ugyanis biztosan legálisan működő, becsületesen dolgozó közvetítők. Ha semmilyen információt nem találsz az interneten, akkor a lényeg, hogy tudd, hogy a szolgáltatás a számodra ingyenes és bármire hivatkozva próbál tőled pénzt elkérni, ne ess bele a csapdába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!