Gazdaság

2009.03.12. 03:29

Ismét bővít az IBM

<b>Székesfehérvár</b> - Új épületszárnyat nyitott székesfehérvári szolgáltatóközpontjában tegnap az IBM. A nemzetközi feladatokat ellátó központ bővítésével 290 új, döntő többségében magasan kvalifikált munkahely jön létre.

Klecska Ernő

2009. március 11-én új épületszárnyat nyitott székesfehérvári szolgáltatóközpontjában a Magyarországon már 1936 óta jelen lévő IBM. A vállalat a vevői igények bővülése miatt döntött a meglévő központ fejlesztése mellett. A nemzetközi feladatokat ellátó központ bővítésével 290 új, döntő többségében magasan kvalifikált munkahely jön létre Magyarországon. Az IBM székesfehérvári fejlesztése a Gazdaságfejlesztési operatív program (GOP) keretében közvetlen támogatást nyert el a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől.

A vállalat székesfehérvári, a számítástechnikai szoftverrendszerek távfelügyeletével foglalkozó központja immár tízéves múltra tekint vissza. A mostani bővítés a szolgáltatások körét is érinti majd. A beruházáshoz az IBM Data Storage Systems Kft. 500 millió forintos uniós támogatást kapott a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Gazdaságfejlesztési operatív programjának nemzetközi szolgáltató központok létrehozására és fejlesztésére elnevezésű kiírásából.

Magyarországon 2000 táján jelentek meg az első regionális szolgáltatóközpontok. Eddig mintegy 50 telepedett le hazánkban, mára már több mint 20 ezer embert foglalkoztatnak. A nagyobbak - így a most bővítő IBM is - egyenként 500-1700 munkahelyet teremtettek. A Magyarországon letelepedett szolgáltatóközpontok zöme regionális pénzügyi, számviteli, HR és back office illetve informatikai feladatokat végző központ.

Az eddig hazánkban letelepedett regionális központok elsősorban Budapestet tekintették ideális telephelynek. Mind több cégóriás - így az IBM is - ismeri fel azonban, hogy a vidéki városok - így Székesfehérvár is - minden szempontból megfelelnek elvárásaiknak: nagy számban áll rendelkezésre fiatal, képzett és nyelvismerettel bíró munkavállaló és a folyamatos infrastrukturális fejlesztéseknek köszönhetően egyre magasabb szintű szolgáltatás érhető el.

A szolgáltatóközpontok szerepe a jelenlegi helyzetben felerősödik, hiszen ezek a központok a vállalatcsoporton belül javítják a hatékonyságot, s így költségmegtakarítást eredményeznek. Magyarország iránt e téren továbbra is élénk az érdeklődés - mondta el Kilián Csaba, az ITD Hungary befektetési igazgatója. Az ITD Hungary jelenleg hét szolgáltató típusú beruházás Magyarországra telepítésével kapcsolatban folytat tárgyalásokat, amennyiben ezek mind hazánkban valósulnak meg, úgy 3000 új munkahely létesülhet - hangsúlyozta az igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!