Gazdaság

2015.07.30. 11:17

Az eső miatt csúszik az az aratás befejezése – Jó ára van a jó minőségű búzának

Fejér megye – „Kitolt” az aratókkal az időjárás, a napi rendszerességgel megérkező eső miatt a hét eleje óta pihenőre kényszerültek.

Dávid Erzsébet

– Szerencsére, a termés nagyobbik része már a magtárakban van, pár száz hektárnyi kalászos vár csak a megyében aratásra. Ha nem szólt volna közbe az időjárás, s nem esett volna szinte mindennap az eső, a héten befejeződhetett volna a megyében a búza aratása – állítja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke.

Kiss Norbert Ivó szerint az eddig learatott táblákról a tavalyinál több és jobb minőségű gabonát takarítottak be a gazdák. Búzából várhatóan öt tonna felett lesz a megyei átlagtermés. A hozamok azonban területenként elég eltérők. Ott, ahol a térség adottságainak megfelelő fajtákat vetettek, s pontosan betartották az agrotechnikai előírásokat, magasabb hozamokkal és jó minőséggel fizet a gabona, ahol azonban kívánnivalót hagyott maga után az agrotechnika és a fajtaválasztás sem sikerült, gyengébb átlagterméssel kell számolni.

Az Aranybulla Zrt.-nél az esőzés kezdetéig 560 hektárról takarították be a búzát. Most ott is tétlenségre ítéltettek az aratógépek  Fotó: Borbély Béla

Az agrárkamara megyei elnöke örömmel újságolta, hogy az idén meghozza az eredményét a jó minőségű gabona termesztése: a hét elején ugyanis ötvenezer forintnál többet kínáltak tonnájáért a kereskedők. Ez az összeg már hoz valamennyi – ha nem is nagy – nyereséget az ilyen, úgynevezett javító búzát termesztőknek. Az eső lelassította a járulékos munkák végzését is, a szalmabálázásnak és a tarlómunkáknak eddig mintegy felét végezték el a gazdák.

Jó hírről tájékoztatta lapunkat Bedő Zoltán akadémikus, az MTA Agrártudományi Kutató Intézetének kutató professzora is, aki elmondta: a múlt heti adatok szerint – megelőzve Baranyát és az alföldi búzatermesztőket is – eddig Fejérben a legjobbak a búza terméseredményei. Ebben nemcsak a térség kedvező termesztési adottságainak, hanem a tudatos fajtaválasztásnak, s annak is szerepe van, hogy a megyében gazdálkodók többsége odafigyel az előírt agrotechnikai előírások betartására.

A hét eleje óta „ugrásra készen” várják az aratógépek a gabona táblák felszáradását egy székesfehérvári cégnél is.

A gazdaság 580 hektárnyi búzájából húsz hektár levágása van még hátra. A nagyobbrészt jó minőségű talajokon gazdálkodó nagyüzemben kenyérgabonából eddig 6-6,5 tonnás átlagtermést takarítottak be, a takarmánybúza pedig átlagosan nyolc tonna körüli terméssel fizetett.

Szabó Gábor növénytermesztési ágazatvezetőnek kellemes meglepetést is szerzett az idei aratás. A tavaszi vetésű árpából ugyanis korábban még a négy tonnás átlagtermést sem „nézte ki”, a gabona azonban rácáfolt a becslésekre, s hektáronként 4,2 tonnás átlagterméssel fizetett.

A szója viszont nagyon megsínylette a magas hőmérsékletet és a szárazságot, hektáronként mindössze két tonnát takarítottak be belőle.

Míg az aratók bosszankodnak a számukra rosszkor jött csapadék miatt, a napraforgó és a kukoricatermesztők még több esőnek örülnének. A szemek kiteljesedéséhez ugyanis mindkét kultúrának az eddiginél több csapadékra lenne szüksége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!