Gazdaság

2016.07.25. 17:20

Jó hozam, változó minőség - Gyakori záporok szakítják meg, hátráltatják a az idei aratást

Székesfehérvár - Nem zavartalan az idei aratás: a kombájnokat szinte naponta kényszeríti hosszabb-rövidebb leállásra egy-egy gyors, vagy éppen kiadósabb zápor, de a megye jó gépkapacitásának köszönhetően, a múlt hét végére a terület csaknem 80 százalékán már learatták a búzát.

Dávid Erzsébet

A gazdák igyekeznek minden alkalmas órát kihasználni a munkára, mert, ahogy fogynak a gabonatáblák, úgy lesz gyengébb a learatott szemek minősége.

Bár még tartanak a minőségi vizsgálatok, az már bizonyos, hogy míg a korábbi, nagy esők előtt jó minőségű búza került a magtárakba, azt követően mind sikértartalomban, mind esésszámban gyengült, összességében változó a termés minősége.

S nem nagyon vigasztalja a megye gabonatermesztőit, hogy a Fejérben termett búza még így is jobb minőségű a más régiókban aratottnál.

Kombájnok munkában a gabonatáblán. Versenyt futnak az idővel az aratók, a gyakori esők ugyanis rontják a termés minőségét. Fotó: Borbély Béla

A becslések szerint a termés mintegy 60 százaléka lesz malmi minőségű - mondta el Bedő Zoltán akadémikus.

Az MTA martonvásári Agrártudományi Kutatóközpont kutatóprofesszorának információi szerint a gyengébb minőségért a hozamok kárpótolják némileg a termesztőket, a mostani adatok alapján ugyanis megyeszerte megközelíti a hektáronkénti hat tonnát a búza átlagtermése. A szakember szerint, ha újabb kiadós eső nem lassítja le a munkákat, a hét végén, a jövő hét első napjaiban befejeződhet az aratás a megyében.

Egy-egy gyors zápor szerencsére nem hosszú időre bénítja meg a munkát, a lábon álló gabona ugyanis viszonylag gyorsan megszárad.

Gond akkor van, ha az eső viharos széllel érkezik, s az megdönti, lefekteti a növényt. A földön fekvő kalászoknak ugyanis nem csak a minősége romlik, hanem mi-
után az ilyen károkat szenvedett területeken kalászemelővel tudnak csak dolgozni a kombájnosok, lelassul a munka is.

Úgy, mint a Székesfehérvár határában gazdálkodó Aranybulla Mg. Zrt.-nél, ahol az esők után csak lassabban tudnak haladni gépek, a kalászemelőt használva, kisebb területet tudnak egy nap alatt learatni.

Szabó Gábor növénytermesztési ágazatvezető szerint, ha egy nagyobb eső már nem kényszeríti hosszabb pihenőre a kombájnokat, nyolc nap alatt ennek ellenére is be tudják fejezni az aratást.

A betakarítást jó ütemben követik a tarlómunkák: elsősorban a szalmabálákat igyekeznek mielőbb védett helyre szállítani a földekről, de sok helyen már hozzáláttak a tarló elmunkálásához is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!