Gazdaság

2014.08.24. 17:20

A napraforgónak, a kukoricának is sok az eső

Az országos átlagnál magasabb, hektáronként 5,7 tonnás átlagterméssel fizettek a megyében a búzatáblák. Bár a mennyiségre nem lehet panaszuk a gazdáknak, a minőségen sokat rontott az aratás idején lehullott bőséges csapadék.

Munkatársunktól

Elsősorban a gyakori eső következménye, hogy míg a betakarítás kezdetén a learatott búzák 35-40 százaléka malmi minősítést kapott, az elhúzódó aratás végére már csak a termés 20-25 százaléka. A betakarított szemek fele takarmányminőségű, a többi pedig euró minőségű lett – mondta el lapunknak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. Kiss Norbert Ivó tájékoztatása szerint úgy tűnik, egyelőre kivárnak a felvásárlók, nem nagyon „mozdul” a búzapiac. A hírek szerint a takarmány minőségű búzáért tonnánként 40 ezer, a malmi minőségűért 48-52 ezer forint körüli felvásárlási árra számíthatnak a gazdák, ami azt jelenti, hogy legalább a ráfordításaik megtérülnek.

Az aratást követő járulékos munkák közül gyakorlatilag befejeződött a szalma lehúzása, s a tarlóhántás 75-80 százalékát is elvégezték.

A gyakori eső a tarlómunkákat végző gépeket legfeljebb néhány órára, egy-egy napra kényszeríti pihenőre, a napraforgó és a kukorica azonban már „sokallja” a csapadékot. A napraforgót még nem károsította ugyan a csapadékos időjárás, de ha tovább folytatódik, félő, hogy megsínyli a termés minősége, a kukoricabetakarítás kezdése pedig elhúzódhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!