Gazdaság

2017.03.29. 19:43

Jól teleltek a növények, de nagyon kellene a csapadék mostanában

Székesfehérvár, Martonvásár - Fellélegeztek a mezőgazdasági termelők, mivel a vártnál kisebb károkat okozott a kemény tél, s csak néhány helyen fagyott el egy-egy kisebb repce-, illetve őszi árpa- és zabtábla.

Dávid Erzsébet

Azért vészelték át szinte minimális veszteséggel a 18-20 fokos mínuszokat az őszi búzavetések, mert mire megérkezett a kemény hideg, felkészültek a mínuszokra, s szinte optimális fejlődési állapotban várták a fagyos napokat. Ehhez persze az is kellett, hogy idejében és a javasolt agrotechnikával végezzék el a vetéseket a gazdák - magyarázza a MTA martonvásári Agrártudományi Kutatóintézetének tudományos osztályvezetője. Vida Gyula a határt járva azt tapasztalja, hogy leginkább az őszi vetésű zab sínylette meg a telet, a kedvezőtlen őszi időjárás miatt ugyanis csak későn sikerült elvetni, ráadásul ez a gabonanövény egyébként is később fejlődik a többi kalászosnál.

Talaj-előkészítés után műtrágyázást végez Varga Károly traktoros az Aranybulla Zrt. földjén Fotó: Borbély Béla

A szakember szerint most gyönyörű a határ, szépen zöldellnek az őszi vetésű gabonafélék, de erőteljesebben felgyorsulhatna a fejlődésük, ha kapnának végre egy kiadós csapadékot. - Legalább másfél méter mélységig száraz, vízhiányos a talaj - mondja a Székesfehérvár határában gazdálkodó Aranybulla Zrt. növénytermesztési ágazatvezetője. Szabó Gábor szerint a gazdaságban sem okozott jelentősebb károkat a tél, csupán egy 30 hektáros árpatábla esett áldozatul a fagynak. Helyére már el is vetették a tavaszi árpát. Árpából egyébként összesen ötven hektárt vetettek el, s földben van 100 hektárnyi zöldborsó is. A kedvelt zöldségfélét a székesfehérvári hűtőház számára termesztik, az üzem által megadott „menetrend" és agrotechnika szerint. A jövő héten újabb táblákon látnak munkához az Aranybulla gépei, megkezdik a napraforgó, majd - amint a talaj hőmérséklete „engedi" -, a kukorica vetését is. De addig sincs idő pihenésre, gőzerővel megy a tápanyag utánpótlása, a műtrágya talajba dolgozása.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke gyakorló gazdaként is sok időt tölt ezekben a határban. Kiss Norbert Ivó két határidőre is felhívja a figyelmet: a gazdák április 15-ig jelenthetik be a fagykárokat, április 7-től pedig már igényelhetik az egységes területalapú támogatásokat.

A NAK megyei elnöke javasolja, az érintettek vegyék igénybe a falugazdászok szakmai segítségét is!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!