Gazdaság

2015.10.07. 11:30

Jön a hideg, összeszedtük, milyen fűtéstámogatást kérhetünk az önkormányzattól

Székesfehérvár – A hétvégén komoly lehűlésre számíthatunk, összeszedtük hát, milyen jogcímeken lehet fűtési támogatást igényelni a fehérvári önkormányzattól.

Házi Péter

Nagyjából fél évvel ezelőtt teljesen átalakult a szociális támogatások rendszere, ezért Kincses Zsolt Dávidot, a fehérvári polgármesteri hivatal hatósági főosztályvezetőjét arra kértük, segítsen eligazodni a fűtési szezon kezdetekor, milyen segítséget kaphatnak a rászorulók. Fontos leszögezni, hogy állami szinten már nincs lehetőség ilyen jellegű támogatásra, az adott önkormányzat saját szociális rendeletében szabályozza az adható támogatások körét. A korábbi lakásfenntartási támogatással nagyjából megegyező célt szolgál a települési lakhatási támogatás, amellyel nem kifejezetten a fűtési terhek csökkentését segítik, hanem a lakásfenntartás megnövekedett költségei esetén igényelhető. Ezt, ha az „egy fogyasztási egységre” eső jövedelem a 71250 forintot nem éri el, fél évre ítélik oda, összege háromezer forint, de ha  lakásunkon hitel van, négyezerötszáz forintot kaphatunk.

A Városgondnokság munkatársai összevágják az augusztusi viharban leszakadt faágakat, november elején ezeket osztják szét szociális tűzifaként

Ha valakinek három hónapnál nem régebbi, egy havi díjhátraléka van, akkor jöhet szóba az eseti települési támogatás, amelyet félévente egyszer lehet igényelni, felső határa 20 ezer forint, az egy főre jutó jövedelmi határ pedig 51300 forint. Ha már ötvenezer forint feletti és hat hónapon túli a tartozás, a települési hátralékkezelési szolgáltatás segíthet, ehhez komoly együttműködést kell vállalnia a tartozónak.

A legkézenfekvőbb segítség persze az a tűzifa, amelyet a Városgondnokság a letört vagy valamilyen ok miatt levágott ágakból gyűjt össze, s amelynek kiosztásáról a humán szakbizottság szokott dönteni november legelején. Ez esetben az önkormányzat környezettanulmánnyal is megbizonyosodik, hogy a fa tényleg a rászorulókhoz kerüljön, előfordult ugyanis, hogy a kiutalt fát pénzért továbbadták.

– A pénzbeni támogatások esetén fontos tudni, hogy a visszaélések, vagy a pénz másra költésének megelőzése érdekében a megítélt támogatást mindig a közüzemeknek, így távfűtés esetén a Széphőnek utaljuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!