Gazdaság

2016.11.09. 19:35

Jönnek a nagy ellenőrzések

Már mindenhol csokimikulások és karácsonyi díszek néznek vissza ránk, és már nem kell sokat várni a karácsonyi vásárra sem: a hatósági ellenőrzések hamarosan kezdődnek.

Várhatóan idén is decemberben kezdődik a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés: a Fejér Megyei Kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági és földművelésügyi főosztály szakemberei főként az élelmiszer-előállító, élelmiszerforgalmazó, vendéglátó tevékenységet végző létesítményeket, a karácsonyi ünnepi vásárokat, rendezvényeket ellenőrzik majd.

- Jogsértés esetén hatósági eljárás kezdődik, majd a jogszabályban meghatározottak szerint élelmiszerlánc-felügyeleti figyelmeztetés, élelmiszer-ellenőrzési bírság, élelmiszerlánc-felügyeleti bírság szankció alkalmazható, de lehetőség van a működés korlátozására, illetve felfüggesztésére is - tudtuk meg Sziebert Gergely főosztályvezetőtől, megyei főállatorvostól.

Már karácsonyi hangulat uralkodik a legtöbb bevásárlóközpontban: a hatóságok idén is ellenőrzik majd a kereskedelmi egységeket

Az ilyenkor előforduló leggyakoribb szabálytalanságok általában dokumentációs hiányosságok, főként nyomonkövethetőségi hibák, és a higiéniai szabályozás hiánya. A tavalyi szezonális ellenőrzési időszakban Fejér megyében 119 helyszíni ellenőrzés volt, nyolc esetben higiéniai hiányosság, két esetben nyomonkövetésben, egy esetben engedélyezési dokumentumokban volt hiba, öt esetben pedig a dolgozók egészségügyi papírjai nem voltak rendben. Két egységnél korlátozta a tevékenységet, hat esetben figyelmeztetett, három esetben pedig kénytelen volt bírságolni a hatóság.

- Az ellenőrzések során a jogszabályi előírásoknak való megfelelést, az élelmiszerhigiéniai és élelmiszerbiztonsági feltételek, nyomonkövethetőség teljesülését ellenőrzi, vizsgálja a kormányhivatal - válaszolt arra a kérdésre, mit vizsgálnak a téli szezonális ellenőrzés során. - Fontos, hogy engedélyezett árusító helyen vásároljunk. A karácsonyi rendezvényeken célszerű azokat az ideiglenes előállító és forgalmazó helyeket választani, ahol a környezet rendezett, tisztán tartott; az ételek cseppfertőzéstől, szennyeződéstől való védelme biztosított, a dolgozók munkaruhát viselnek, és személyi higiénéjük megfelelő - tette hozzá.

Idén is a termékbiztonság, valamint a fogyasztók vagyoni érdekeinek védelme áll az ellenőrzéseik középpontjában. A fogyasztóvédelmi hatóság a többi között a karácsonyi fényfüzérek biztonságosságát vizsgálja majd, illetve az üzletekben, bevásárlóközpontokban és piacokon is végez ellenőrzéseket a veszélyes termékek kiszűrésére. Az akciós ajánlatok valóságtartalma és az árfeltüntetés megfelelősége is ellenőrzés alá kerül.

Hétvégén újra kuponokkal vásárolhatunk, ezzel veszi kezdetét a karácsonyi roham: Schneider Istvánné, a műszaki engedélyezési és fogyasztóvédelmi főosztály vezetője elmondta, a kuponakciókkal kapcsolatban fogyasztói panasz nem érkezett a hatósághoz, de hátrány lehet, hogy az elfogadó üzletekben nem készültek fel az érdeklődő nagy tömegre, ezért a pénztárnál és a próbafülkék előtt is hosszú sorok kígyózhatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!