Gazdaság

2014.09.26. 10:02

Jövő héten érkezik a pénz az Alba Takarék károsultjainak

Az ALBA Takarékszövetkezet felszámolása kapcsán 13 183 ügyfelet érint a kártalanítás, az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) kötelezettsége pedig mintegy 12 milliárd forint. A 100 ezer eurót meghaladó betétrészek 40 százalékát – a szövetkezeti hitelintézeti törvény alapján – a Takarékbank fizeti ki az érintett betéteseknek a kijelölt takarékszövetkezeti fiókokban. A 12 ezer magán- és közel ezer jogi személy betétes kártalanítása jövő héten kezdődik meg.

Klecska Ernő

Az ALBA Takarékszövetkezet 13 183 betétesének 11,9 milliárd forint kártalanítást fizet az OBA. Az adatállományban az ügyfelek 97%-a problémamentesen feldolgozásra került. Megállapítható, hogy a betétesek 92%-a magánszemély, a takarékszövetkezetben tartott betétek átlagos nagysága pedig 0,9 millió forint. A betétesek kártalanítása a jövő héten kezdődik meg.

- Kifizető partnereinkkel, a Magyar Postával és a Takarékbankkal megfeszítve azért dolgozunk, hogy a betétesek minél hamarabb hozzájussanak követelésükhöz, lehetőség szerint a törvény által előírt húsznapos határidőn belül. A célunk, hogy a betétesek többsége a jövő hét elején a kezében tudhassa az ALBA Takarékszövetkezetben elhelyezett megtakarítását – tájékoztatott Fekete-Győr András, az OBA ügyvezető igazgatója.

A Takarékszövetkezet betéteseinek kártalanítása háromféle módon történik. 100 ezer forintig a Magyar Posta címhelyre kézbesíti a kártalanítási összeget. 100 ezer és 2,5 millió forint között a postai kézbesítőtől kapnak értesítőt a betétesek, hogy melyik postán tudják felvenni az őket megillető pénzt. 2,5 millió forintot meghaladó összegű kártalanításban részesülő betétesek (magánszemélyek és valamennyi jogi személy) értesítést kapnak arról, hogy melyik takarékszövetkezeti fiókban rendelkezhetnek a kártalanítási összegről.

Biztosított és kártalanításra jogosult betétesek közül 12178 magánszemély, 986 vállalkozás, társadalmi szervezet (kft., bt., egyesület, egyéni vállalkozó, egyház stb.) és 19 tulajdonközösség van. A legidősebb betétes 1912-es születésű, a legfiatalabb 6 hónapos. Az 500 forint alatti (ki nem fizethető) betétek száma 935. Az OBA kártalanítási értékhatárát, azaz a 31 millió 396 ezer forint összeget meghaladó betétesek száma 3. A kártalanítás Magyarországon kívül 8 ország (Ausztria, Egyesült Királyság, Ukrajna, Szlovákia, Románia, Németország, Mongólia, USA) 28 állampolgárát érinti. A hatályos törvényi előírások szerint a magánszemélyeknek járó kamat után az OBA levonja a kamatjövedelem adót és az egészségügyi hozzájárulást, és befizeti az adóhivatalnak, várhatóan összesen 9 millió forint összegben mondta el kérdésünkre a betétbiztosító illetékese.

A szövetkezeti hitelintézeti törvény értelmében az OBA által biztosított betétek esetében a betétkövetelések 100 ezer euró – 318 millió 396 ezer forint – feletti részének az ügyfél összes betétkövetelésének legfeljebb 40%-ig is kifizetésre kerül. Az OBA által nem biztosított betétek esetében a kifizetés mértéke a teljes betétkövetelés 40%-a. Ezekre a kifizetésekre a Takarékszövetkezetnél még meglévő likvid eszközökkel fedezett betétállomány nyújt fedezetet. A Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. a kifizetés összegéről minden esetben részletes kifizetési elszámolást készít, melyet a betét tulajdonosa részére tértivevényes levélben küld meg a Takarékszövetkezet adatállományában található állandó lakcímére, cégek esetén székhelyére.

A kifizetés a kijelölt takarékszövetkezeti fiókokban történik. Az OBA-hoz hasonlóan a hatályos törvényi előírások szerint a magánszemélyeknek járó kamat után a Takarékbank is levonja a kamatjövedelem adót és az egészségügyi hozzájárulást befizeti az adóhivatalnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!