Gazdaság

2016.11.16. 20:05

Jövőre már fellendülés jön

FMH-információ - Bár csökkent az építőipar teljesítménye szeptemberben, az épületépítések rendelésállománya optimizmusra ad okot.

Fejér Megyei Hírlap

Így kommentálták a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait a szakértők az MTI-nek.

A KSH adatai szerint szeptemberben az építőipari termelés 13,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, az előző havi 9 és a júliusi 17,6 százalékos visszaesés után. Az előző hónaphoz képest az építőipar termelése szeptemberben 1,7 százalékkal nőtt, miután augusztusban még 4,6 százalékkal emelkedett a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított adatok szerint.

Az épületek építésének növekedése továbbra is nagyrészt ipari épületek, kisebb részben szállodák, oktatási épületek, illetve sportlétesítmények építésének az eredménye - közölte a KSH.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene szeptember végén 20,2 százalékkal meghaladta az előző évi, alacsony bázist - tették hozzá.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője elmondta: az éves visszaesés
ellenére a havi összevetésű adatok alapján úgy tűnik, hogy a tavalyi jelentős hanyatlás után lassan kimászik a gödörből az építőipar.

Beindulni látszik az épületek építése számos kormányzati intézkedés kedvező hatása miatt, ezek közé sorolta a családi otthonteremtési kedvezményt (csok), vagy a
lakásáfa csökkentését.

A döntően uniós forrásból finanszírozott infrastruktúra fejlesztések hiányoznak ebben az évben. Jövőre és 2018-ban mindenképpen elindul felfelé az építőipar teljesítménye, mivel számos új ipari fejlesztést jelentettek be. Ezek közül kiemelte az Audi és a Mercedes gyárának bővítését, de kérdésnek nevezte, hogy ezt az ágazat bírja-e majd megfelelő munkaerővel. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt emelte ki, hogy kedvezőtlen az építőipar felzárkózási lendületének megtörése, ami elsősorban a tavaly szeptemberi magas bázissal magyarázható. Az épületépítések rendelésállományából azonban már látszik, ha lassan is, előbb-utóbb ledolgozza hátrányát a szektor - tette hozzá. Kitért arra: a friss adatokból az is látszik, hogy az építőipari termelés folyó áron szeptemberben meghaladta a 207 mil-
liárd forintot, ennél
pedig az idei évben nem volt magasabb érték. A szakértő szerint az építőipar várhatóan jövőre mutat majd látványos bővülést, mivel addigra érnek be a mostani épület- és lakásépítési szerződések.

Emellett jövőre már az egyéb építmények alágazatban is megindulhat a növekedés az európai uniós források kihasználásával.

Az építőipari adatok emelkedése a következő évben azért is látványos lehet, mert a bázisadat, vagyis az idei év teljesítménye gyengébb volt - mondta.

Hozzátette: 2018 végéig 15-20 ezer új lakás kerülhet piacra.

Kérdés, hogy a bővülést bírja-e majd munkaerővel az építőipar



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!