Gazdaság

2017.06.13. 19:15

Július közepe felé lesz kapható magyar dinnye

CECE Beindult a nyári gyümölcsszezon! Várhatóan július 10-én már kapható lesz cecei dinnye is a székesfehérvári piacon.

Dávid Erzsébet

A jövő hónap első felében, ötödike és tizenötödike között országszerte beérnek az itthon termett dinnyék, s megérkeznek az első hazai szállítmányok az üzletekbe - tudtuk meg a Zöldség és Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeb) elnökétől.

Ledó Ferenc tájékoztatása szerint az ország nagy dinnyetermő térségeiben eddig kedvezett az időjárás a termésnek, s ha a következő hetekben nem veri el a jég az ültetvényeket, vagy nem lesz tikkasztó kánikula és aszály, sem a mennyiségre, sem a minőségre nem lehet majd panaszuk a gazdáknak és a fogyasztóknak.

Az idén országosan a tavalyinál valamivel kisebb területen - 5200-5300 hektáron - termesztenek dinnyét a gazdák, s ha mindvégig kedvezőek lesznek a körülmények, 220-240 ezer tonnát küldhetnek a hazai és a külföldi piacokra az egyébként zöldségnek számító nyári csemegéből.

A termelők igyekeznek maximálisan alkalmazkodni a változó fogyasztói igényekhez, ugyanis bármilyen meglepő, időnként változik a „dinnyedivat" is. Míg korábban a termetes, 8-10 kilogrammos dinnyéket keresték és vitték a vásárlók, mostanában a 3-6 kilogrammosak a keresettek. Egyre népszerűbbek a magnélküli fajták. Igaz, valamivel többet kell értük fizetni, mint a sok magvas társaikért, de a kényelmesebb fogyasztásért sokan hajlandók valamivel nagyobb összeget áldozni.

Már csak egy hónapot kell várni a mézédes, hazai dinnyére, amiből remélhetően bőségesen lesz a fehérvári piacon Fotó: Borbély Béla

Az sem mindegy már, hogy milyen a dinnye héjának a színe.

Mostanában ismét a fekete, egészen sötétzöld héjúak a kedveltebbek, s mind előkelőbb helyet foglalnak el a népszerűségi listán a sárga bélű görögök.

S hogy mennyire nyereséges a dinnyetermelés? Ledó Ferenc elmondta, a termelők jó esetben 50-60 forintot kapnak a felvásárlóktól a dinnye kilójáért, egy kilogramm dinnye termelési költsége pedig minimálisan is 40 forint. Kiszámíthatatlan a piaci helyzet - mondják a termelők -, ha ugyanis túlkínálat alakul ki, esetleg azért, mert nagyobb mennyiségű külföldi dinnye érkezik a hazai piacra, nyomottak lesznek az árak, amikre még 27 százalékos áfa is rakódik.

A termelők érdekeit védve a jövő héten tárgyalóasztalhoz ülnek a piaci szereplők, s tájékoztatják az áruházláncok képviselőit arról, hogy mikortól számíthatnak nagyobb mennyiségű hazai dinnyére. Erre azért van szükség, hogy az üzletek addigra ki tudják „futtatni" a külföldről beszerzett készleteket.

A megyében Cece a legismertebb dinnyetermő terület. Oláh József az egyik legrégebb óta termelő ottani dinnyés.

Másfél hektáron termeszt görög és sárgadinnyét. A gazdával nem sikerült beszélnünk - éppen az ültetvényt öntözte -, feleségétől, Lídiától azonban megtudtuk, az első szállítmánnyal várhatóan július 10-e körül mennek ki a székesfehérvári piacra.

De addig is sokat kell még dolgozniuk.

Az első kötésű dinnyék már szépen érnek, a második kötésből fejlődőknek azonban kell még néhány hét ahhoz, hogy elérjék az optimális állapotot. Ahhoz pedig rengeteg vízre van szükségük, mert a környéken alig hullott csapadék. Oláhék kétezer literes tartályból, csepegtető öntözéssel juttatják vízhez a szomjazó növényeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!