Gazdaság

2014.01.08. 18:10

Kamarai kezekben

Január 1-től az agrárkamarához került a kormányhivataloktól a falugazdász-hálózat működtetése. A szervezet hatósági feladatokat is ellát majd.

MTI

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarához (NAK) elnöke bejelentette: a 467 főt számláló szervezet a NAK 202 fős kamarai tanácsadói testületével kiegészülve egységes hálózatként működik tovább, ami lehetővé teszi az eddigieknél hatékonyabb, egységes gazdatámogató rendszer kiépítését.

Az új rendszer működése a számítások szerint évente 8 milliárd forintba kerül majd, ami akár 1 milliárd forintos megtakarítást is jelenthet a korábbi költségekhez képest. A falugazdász-hálózat a továbbiakban is egységes szabályok szerint működik, de a falugazdászok figyelembe veszik a helyi sajátosságokat is.

A most kezdődő mintegy kéthónapos átmenti időszakban a falugazdászok az eddigi irodákban végzik munkájukat. Ez idő alatt a NAK mintegy 200 új irodát alakít ki úgy, hogy javuljon az ország egyes körzeteinek lefedettsége. A tervek között szerepel az is, hogy a falugazdászok fenntartják heti rendszerességgel az ügyfelek fogadását a helyi önkormányzatoknál.

Annak érdekében, hogy az új rendszer országosan egységes elvek szerint és színvonalon működjön, a kamara megkezdi az új szervezet tagjainak képzését. Erre azért van szükség, hogy a falugazdászok és a volt kamarai tanácsadók is részletesen megismerjék az összevont hálózat új, bővebb feladatköreit.

A tanácsadási tevékenység mellett hatósági feladatokat is ellát az újonnan kialakított hálózat: így például a mezőgazdasági káresemények felmérését, a gázolaj jövedéki adó visszaigénylésével kapcsolatos teendők ügyintézését, a termésbecsléssel, illetve a növények állapotminősítésével összefüggő adatgyűjtési és -szolgáltatási feladatokat.

E hálózat adja ki és érvényesíti az őstermelői igazolványokat, ami január 1-jétől, új kamarai szolgáltatásként ingyenes. A hatósági feladatok azonban nem ellenőrző jellegűek, azok továbbra is a megyei kormányhivatalok földművelésügyi igazgatóságainál maradnak erősítette meg Czetnerné Kócsa Márta, a Fejér Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága igazgatója. E szervezet gyakorolja a továbbiakban is a vadászati és halászati hatósági jogkört, ellátja az ezekkel kapcsolatos igazgatási feladatokat, s ellenőrzi a mezőgazdasági őstermelőket is.





Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!