Gazdaság

2014.12.18. 21:00

Képzéseket támogat a munkaügyi központ

A Fejér Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja ajánlattételre hívja fel a 2015. március 1. és december 31. között képzéseket indító felnőttképzési intézményeket.

Klecska Ernő

A Pannon Lapok Társasága és a Fejér Megyei Hírlap társadalmi szerepvállalási programja keretében indította útjára az Irány a munka! kezdeményezését, amelynek célja a munka világába vezető út megkönnyítése a nyilvánosság erejével. Ebben lapunk egyik kiemelt partnere a munkaügyi központ.

A program célja a hátrányos helyzetben lévők, elsősorban a 25 év alatti munkahelyüket vesztett, vagy tanulmányaikat befejezett, legalább 6 hónapja álláskereső pályakezdő fiatalok munkaerő-piaci képzésben való részvételének támogatása, az első vagy ismételt munkába állás elősegítése a munkaerő-piaci igényekhez igazodó ismeretek megszerzésének biztosításával - mondta el Buday Attila, a megyei munkaügyi központ igazgatója.

Támogatható az államilag elismert szakképesítés megszerzésére irányuló, a munkakör betöltéséhez szükséges foglalkozás, tevékenység gyakorlására képesítő végzettség megszerzésére irányuló képzés, a szakképzés megkezdéséhez szükséges alapismereteket nyújtó oktatás, a szakképesítéssel rendelkezők számára nyújtandó, államilag elismert nyelvvizsga megszerzésére irányuló, közúti járművek vezetésére jogosító vezetői engedély, illetve a vállalkozás indításához és működtetéséhez szükséges kompetenciák megszerzésére indított, és vállalkozói kompetenciákat fejlesztő képzés.

A képzések indításának várható időtartama: 2015. március 1. 2015. december 31., az ajánlatok benyújtásának határideje: 2015. január 12. Azokat cégszerűen aláírva, zárt borítékban, 16 óráig a Fejér Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjába lehet személyesen benyújtani. A megfelelő ajánlatot benyújtott, a felnőttképzésről szóló törvényben meghatározott felnőttképzési tevékenységet folytató intézmények egy képzési jegyzékre kerülnek ennek nyilvánosságra hozatalának várható ideje: 2015. február második fele - hívta fel a figyelmet Buday Attila.

A jegyzékbe kerülésnek több feltétele is van. Ezek intézménynek a többi között a képzés indítására és lefolytatására jogosultsággal, megfelelő képzési programmal, és annak megvalósításához szükséges tananyaggal kell rendelkeznie. Vállalni kell, hogy a képzést meghatározott szakképzettséggel és szakmai gyakorlattal rendelkező oktatókkal bonyolítja le, s rendelkezik saját tulajdonban lévő, bérelt, vagy más módon használatban lévő oktatásra alkalmas épülettel, vagy épületrésszel a képzés helyszínén, ügyfélszolgálatot működtet, a tanfolyam szervezésével kapcsolatos egyéb díjat a képzésben résztvevőtől nem kér, velük felnőttképzési szerződést köt, nem áll csődeljárás, felszámolási eljárás, vagy végelszámolás alatt.

A kormány december 15-i döntése szerint a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) feladatköreit 2015. január 1-jétől részben a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), részben az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) veszi át. A foglalkozás-egészségügyi, illetve a munkahigiénés szakterületet az OTH-hoz kerül, a munkavédelmi- és foglalkoztatási szakterület az NGM apparátusában kap helyet.

A képzési terület a szaktárca új háttérintézményéhez, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatalhoz kerül.





Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!