Gazdaság

2015.06.24. 17:34

Keresnek és tapasztalnak

Nyári diákmunka elnevezéssel munkaerő-piaci program indul idén is a Nemzetgazdasági Minisztérium koordinálásával, másfél milliárd forintos támogatási összeggel.

Fejér Megyei Hírlap

Két éve 16 ezer, tavaly majdnem 25 ezer fiatal szerzett munkatapasztalatot a kéthónapos programon. Az idén rendelkezésre álló összegből arra számítunk, hogy nagyjából 20 ezer diák számára biztosíthatunk munkát a nyári időszakban - fogalmazott a programot bejelentő sajtótájékoztatón Varga Mihály miniszter.

A program célja a fiatalkori inaktivitás csökkentése, a korai munkatapasztalat és munkajövedelem szerzés elősegítése. Célcsoportjába azok a fiatalok tartoznak, akik nappali tagozaton tanuló diákok, a kezdő időpontban idősebbek 16 évnél, de a program befejezésekor sem töltik még be a 25. életévüket, közvetítést kérőként kérték nyilvántartásba vételüket, foglalkoztatásra irányuló, vagy vállalkozási jogviszonnyal pedig nem rendelkeznek.

A nyári diákmunka augusztus 31-ig tart kaptuk a tájékoztatást a megyei kormányhivatal foglalkoztatási főosztályától. A program keretében nyújtott támogatások forrását a Nemzetgazdasági Minisztérium biztosítja a Nemzeti Foglalkoztatási Alap foglakoztatási alaprész idei központi kerete terhére.

A programban a foglalkoztatást biztosító és így támogatható munkáltató a települési önkormányzat és önkormányzati alaptevékenységet végző intézménye lehet.

A program két eleme a munkaerő-piaci szolgáltatások nyújtása és foglalkoztatást elősegítő bérköltség támogatás derül ki a tájékoztatóból. A járási hivatal foglalkoztatási osztályai a program keretében a közvetítést kérőként regisztrált diákok számára általános és a helyi sajátosságokra is kitérő munkaerő-piaci információt nyújtanak Ezt követően a beérkezett munkaerőigények alapján az esélyegyenlőségi szempontok figyelembevételével munkaközvetítést végeznek a legoptimálisabb elhelyezés érdekében. A programban a diákok csak a Munka Törvénykönyve hatálya alá tartozó munkaviszonyban foglalkoztathatóak, ennek megfelelően támogatás az önkormányzatok, önkormányzati fenntartású intézmények számára csak a munkaviszony keretében történő foglalkoztatáshoz nyújtható.

Az önkormányzatoknak a járási hivatalokhoz kell benyújtani munkaerőigényüket. A diákok június 22-től, már biztosan regisztrálhatják magukat az illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályánál.

A bérköltségtámogatás keretében legfeljebb két hónap időtartamra, maximum napi 6 órás foglalkoztatás támogatható. A támogatás mértéke a bruttó munkabér 100 százalékáig terjedhet, de szakképzettséget igénylő munkakör esetében a havi 91.500 forintot, szakképzettséget nem igénylő munkakör esetében pedig a 78.750 forint összeget nem haladhatja meg. A napi 6 óránál rövidebb munkaidőben történő foglalkoztatás esetén a támogatási összeg az órák számával arányosan csökken.

A célcsoport tagjai a program befejezésekor is 25 év alattiak, esetükben egyes munkáltatók érvényesíteni tudják a Munkahelyvédelmi Akcióterv keretében nyújtott kedvezményt, azaz szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettsége nem keletkezik.

A programmal kapcsolatos bővebb tájékoztatást a területileg illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályainál lehet kérni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!