Gazdaság

2014.10.12. 09:50

Kertészek helyett inkább eladók

Még nem született meg a végleges kormányzati döntés, de a hiányszakmákban, amelyeket ösztöndíjjal lehet támogatni, nagy változás nem várható - tudta meg lapunk.

B. Kiss László

Fejér megyében találkozott a Fejér megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság (MFKB) javaslata a gazdaság igényeivel a hiányszakmákban - erősítette meg információnkat Dávid Lajos, a grémium vezetője. A 2015/2016-os tanévre vonatkozó hiány-szakképesítésekre tett javaslat felmérés alapján készült, tíz olyan szakképesítésre vonatkozik, ahol a tanulók ösztöndíjat kapnak.

A Fejér Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság (MFKB) hatáskörébe tartozik a következő tanév szakiskolai beiskolázási irányaira és arányaira, valamint a hiány-szakképesítésekre történő javaslattétel. Az MFKB idén március 28-án továbbította javaslatát a nemzetgazdasági miniszternek.

A 2015/2016-os tanévben összesen 18 támogatott, 105 korlátozottan támogatott és 123 nem támogatott szakképesítésre, továbbá 6 támogatott, 22 korlátozottan támogatott, 7 nem támogatott szakközépiskolai ágazatra tett javaslatot a bizottság. A támogatott kategória állami forrásból korlátozás nélkül, a korlátozottan támogatott a megadott keretszámig, a nem támogatott pedig a központi keretből egyáltalán nem támogatható szakképesítéseket jelöli.

A hiány-szakképesítések kiválasztásakor a gazdaság elvárásoknak megfelelő javaslat született.

A tíz ösztöndíjas képzés közül várhatóan egyet változtat meg a közigazgatási egyeztetésre bocsátott kormányrendelet, Fejér megye esetében az MFKB által javasolt dísznövénykertész helyett az eladó képzés kerül be a kiemelt kategóriába. Így a 2015/16-os tanévben várhatóan az abroncsgyártó, az asztalos, a gépi forgácsoló, a hegesztő, az ipari gépész, a kőműves- és hidegburkoló, a szerszámkészítő, a szociális gondozó- és ápoló, a villanyszerelő és az eladó lesz az a szakma, ahol a tanulók a juttatásokon kívül ösztöndíjat is kaphatnak.

Címkék#gazdaság

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!