Gazdaság

2017.03.09. 20:50

Ki állja a költségeket? - 2018 után újra kell tárgyalni a finanszírozást

Budapest - Valóban jelentős a különbség a megyei jogú városok és a főváros közösségi közlekedésének támogatási mértéke között - ismerte el lapunk kérdésére Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Fejér Megyei Hírlap

A Kormányinfón arra kértünk választ, mi az oka annak, hogy a megyei jogú városok, így Székesfehérvár is, lényegesen kevesebb támogatásban részesül a közösségi közlekedés fejlesztésére, mint Budapest. Az iránt érdeklődtünk, kíván-e a kormány a helyzeten változtatni?

- A főváros és a vidéki városok támogatása közötti nagyságrendi különbség cáfolhatatlan tény, kétségtelen, 2018 után újra kell tárgyalni ezt a kérdést - emelte ki Lázár János.

- A kormány továbbra is nyitott arra, hogy a közösségi közlekedést átvegye az érintett városokban. Jelentős tehertől szabadulnának meg, de kérdés, mennyire áll az érdekükben, hogy a helyi közlekedés bekerüljön egy nagy állami rendszerbe. Ezt el kell majd dönteniük. Ez az én határozott véleményem, de biztos vagyok benne, hogy Orbán Viktor miniszterelnök is egyetért vele - hangsúlyozta Lázár János.

Helyi buszra váró utasok Fehérváron. Lázár János elismeri, jelentős a különbség a főváros és a megyei jogú városok közösségi közlekedésének támogatásában, 2018 után újra kell tárgyalni ezt a kérdést   Fotó: FMH-illusztráció

(Székesfehérvár ebből a szempontból némileg kilóg a sorból, hiszen a megyeszékhelyen nem saját cég, hanem a szolgáltatási szerződés alapján az állami kézben lévő KNYKK Zrt. a szolgáltató.)

A Kormányinfó sajtótájékoztatón a miniszterelnökséget vezető miniszter kifejtette, a kormány úgy látja, a biztonság fontosabb az illegális bevándorlók országon belüli szabad mozgásánál. Kitért arra is, hogy a Parlament által már elfogadott törvény teljesíti Németország és Ausztria elvárásait is. Beszámolt arról, hogy már épül a második kerítés a déli határon, május 1-jéig el is kell készülnie. Bejelentette azt is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök célja az EU-csúcson mindenképpen megvédeni a jogi határzár szigorításáról szóló törvényt.

Paks II finanszírozásának jóváhagyását az utóbbi 30 év legnagyobb gazdaságdiplomáciai sikereként értékelte: - Azzal, hogy az Európai Bizottság elfogadta a tervet, a kormány 60 évre rendezi Magyarország áramigényét és biztosítja az alacsony áramárakat. Ennek garanciája, hogy a paksi erőmű állami tulajdonban van és marad. Egy magyar fogyasztó kilowattonként 36-38 forintot fizet az áramért, a németek viszont 90 forintot - mutatott rá.

Ezután az eltérő minőségű élelmiszerek ügyével kapcsolatos kormányzati tervekről adott tájékoztatást. A kormány fel kíván lépni a kettős minőség ellen, és a fogyasztókkal és a kereskedőkkel konzultációt kezdeményez. Újságírói kérdésre válaszolva kitért a kanyaró megbetegedésekre, elmondta, hogy az országban szerda délutánig 29 kanyarógyanús beteget jelentettek, köztük vannak egészségügyi dolgozók és civilek is, egyébként mindegyikük be volt oltva.

Hazánkban nincs ok aggodalomra, 1968 óta mindenki kötelezően megkapta a kanyaró elleni védőoltást, így a betegség enyhébb lefolyású és gyógyszerekkel gyógyítható A fertőzés valószínűleg egy romániai beteg ellátása során került be a makói kórházba. A szükséges oltóanyag és gyógyszer rendelkezésre áll - hangsúlyozta.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!