Gazdaság

2014.12.26. 16:15

Ki az igazi őstermelő?

A piacolás számomra különleges program. Egész éven át minden héten kimentem a fehérvári fórumra (a görögök óta tudjuk, hogy a piac a közélet egyik fontos színtere), és ezt jövőre sem fogom hanyagolni. Sok tapasztalattal, bölcsességgel gazdagodhat ott az ember.

Zsigó Ferenc

Az árusok közt van ilyen is, olyan is. Ravasz, zsivány kereskedő, aki a nagybaniról hozott árut kínálva esküszik, hogy az maroshegyi kertjében termett, igazi őstermelő, aki még kertjébe is meginvitál, hogy lássam, miként gazdálkodik, öreg 80 fölötti anyóka, ki reszkető kézzel kínálja az útszélen szedett virágot s akit rendszeresen megbüntet az adóellenőr, mert nem ad blokkot (bezzeg az orvosok magánrendelésére sose mennek próbavásárolni, pedig ott aztán kaszálhatnának tisztelet a kevés kivételnek), fiatal, agilis férfi, aki az internetről olvasottak alapján szakértővé vált a fűszernövények tekintetében... - szóval van itt kérem mindenféle ember.

Mindegyikükkel érdemes szóba elegyedni, hisz mindegyikük tud valamit, amit én nem, s én kiváltképp szeretek kapcsolatokat teremteni.

Nemrégiben egyikük - egy öreghegyi gazdasszony - sokat mesélt a tudatos vásárlásról, a termelői viselkedés szabályairól, amihez ő mindig tartja magát. Jegyzeteltem, majd egyszer megírom mondtam neki. Több hónap eltelt azóta, s most előkerült a fiók mélyéről az a cetli, amire felírtam néhány dolgot beszélgetésünk alatt. Íme:

- Tudja, a tudatos vásárló csak megbízható termelőtől vesz, s hogy ki a megbízható, az néhány vásárlás után kiderül, így alakulnak ki a törzsvásárlói kapcsolatok.

- Az álőstermelő hamar megismerszik, hiszen áruja pont olyan, mint a profi kereskedőké a fősor üzleteiben.

- Jó lenne, ha a vásárlók a helyi, fehérvári, városkörnyéki termelőknek adnának bizalmat, tőlük vásárolnának, nem pedig a messziről jött szerencselovagoktól.

- A magára valamit is adó és a vevőt tisztelő árus ládában, vagy leterített asztalon kínálja a portékáját, nem csak úgy a csupasz asztalra öntve.

- Fontos, hogy az árus mindig friss árut kínáljon. A frissesség látszik a levélen, és nem szabad a vevőt átverni egy kis spricceléssel.

- Az árakat mindig jól láthatóan és olvashatóan kell feltüntetni, a cédulát nem szabad bedugni a rekesz sarkába.

- Az igazi őstermelő, de a korrekt kereskedő is csak hitelesített mérleget használ, a hitelesítés hologramos matricája ott kell legyen a mérlegen, s a mérleget is jól látható módon kell kirakni a pultra, hogy a vevő is lássa a mért értékeket.

- A kiszolgálás modora mindig kedves, udvarias legyen, a vevőre nem tartoznak a magánéleti problémák.

- A termelőnek nincs jobb reklámja, mint az, ha a vevők másoknak is ajánlják őt, ezért fontos betartani a fenti szabályokat.

- Ja, és az igazán környezettudatos vásárló mindig visz magával táskát, szatyrokat a piacra.

A piacos írások mindig vihart kavarnak az árusok körében. Remélem, ezek a gondolatok, amik a tudatos vásárló és a korrekt árus ismérveit próbálják - a teljesség igénye nélkül - összefoglalni, nem verik ki senkinél a biztosítékot. Ha mégis így lenne, úgy szerintem nem a leírtakban, hanem az illetőben kell keresni a hibát.

Címkék#őstermelő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!