Gazdaság

2014.10.30. 11:12

Közép-dunántúli pénztárgép-trükkök

Az online pénztárgépnek köszönhetően egyre több adatot vesznek számításba a revizorok az adózók kiválasztásánál. Az adatok különböző visszaélések nyomára vezetik az ellenőröket.

Klecska Ernő

Egy ilyen szűrés eredményeként került fókuszba egy köztudottan nagy forgalmú üzlet, a pénztárgép ugyanis nagyon kevés vásárlásról küldött adatot a NAV-nak - tájékoztatott Ráskai Rita, a NAV regionális bűnügyi igazgatósága szóvivője.

A Fejér megyei ellenőrök a helyszínen azt tapasztalták, hogy a vevők egymásnak adják a kilincset, azonban a pénztárgépből kevés adat érkezik a NAV szerverére. A próbavásárláskor kiderült, az eladó kézi nyugtát állított ki annak ellenére, hogy az üzlet online pénztárgép használatára kötelezett.

A pénztárgépből beérkező adatok alapján az ellenőrök megállapították, hogy a bolt bevétele egy hónapban pár tízezer forint volt, azonban a helyszínen bevont nyugtatömbben ennek hússzorosát találták. A vállalkozó akár 1 millió forint mulasztási bírságra számíthat.

Egy másik esetben a veszprémi adóellenőrök egy multinacionális cég büféjében ellenőrizték az online pénztárgép szabályszerű használatát, a helyszínen több hiányosságot is feltártak. Próbavásárláskor kaptak ugyan nyugtát, de a rajta szereplő összeg alacsonyabb volt a valódi árnál. A kiszolgálóról ráadásul kiderült, hogy bejelentés nélkül foglalkoztatják.

A revizorok, átvizsgálva az online pénztárgép naplóját arra jutottak, hogy a gépet korábban javították és addig kézi nyugtatömböt használtak. A több száz megírt nyugtát azonban nem tépték ki a tömbből, a vevőknek nem adták át azokat.

A társaság a szabálytalan nyugtaadás, és a be nem jelentett foglalkoztatás miatt 1-1 millió forintos bírságra számíthat. A fekete foglalkoztatás miatt a büfé ideiglenes bezárására lehet számítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!