Gazdaság

2016.05.02. 17:05

Lassan szivárognak a külföldön dolgozó építőbrigádok

Székesfehérvár - Az új lakások építtetésében gondolkodó vállalkozások jelenlegi gondja még mindig a kivitelezői oldal hiánya, pedig indulnának a megvalósítások.

Kocsis Noémi

Lassan szivárognak vissza Magyarországra az évek óta külföldön dolgozó építőbrigádok és szakemberek. A kint úgy 2000 eurós havi fizetésekért dolgozó kőműveseket, villanyszerelőket, burkolókat, festőket és más, itthon is nagyon keresett szakembereket a szektor magyar átlagkeresetével eddig nem tudták motiválni, most viszont még nagyobb a kereslet irántuk itthon, s a befektetők és építtetők hajlandóak is megfizetni a szakipari munkásokat.

Előrehaladott építkezés a Fürdősoron. Hasonló kisebb, illetve közepes társasházakból még lesz néhány a városban, a befektetők főleg a városközpont közeli telkeket célozzák be ezekhez (Fotó: Molnár Artúr)

A másik motiváció a hazai munkavégzésre az, hogy a külföldön dolgozók hónapokig nem látják a családjukat, de az induló itthoni projektekkel ez a tényező is kedvezően változik. A piacot az 5 százalékos áfa-csökkentés robbantotta be, ha a szakemberhiányt is sikerül orvosolni, egy, másfél éven belül az új építésű lakásoknál Fehérváron is jelentős mennyiségnövekedést lehet majd tapasztalni - mondja Viktor Ferenc, a Victoringatlan vezetője. A szakember szerint egyedül ebben a városban legkevesebb 4-5 különböző projekten is dolgozhatnának az egyes szakma művelői, ez azonban még várat magára. Ennek megfelelően a kivitelezések, s így az átadások, beköltözések is csúsznak.

- Az év végén, de még inkább a jövő év elején fordulhatnak majd a csok-ból épített lakások a kivitelezésben célegyenesbe kerülni, amikorra valószínűleg már egyensúlyba kerül a kereslet-kínálat oldal. A következő 1-2 év erről az egyensúlyteremtésről fog szólni az ingatlanpiacon - véli az ingatlanszakértő.

Egyelőre az igény jóval nagyobb: van olyan kőműves, aki egész családját munkába állította, ő egyfajta építésvezetőként vezényli a munkát. A városban több helyen kezdődik 6-8, vagy 12 lakásos kisebb társasházak kivitelezése, a lakások szinte lábon kelnek el.

Az egyik bevásárlóközpont mögött tízemeletes társasházi projekt indul hamarosan, s nem kétséges, hogy a jobb lakások igen hamar vevőre is találnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!