Gazdaság

2016.04.27. 15:05

Lasszóval fogják a munkást

Bicske - A Bicske és környéki üzemek, gyárak, s a közepes és kisvállalkozások is munkaerőhiánnyal küzdenek. A munkáltatók felfedezték a negyven feletti korosztályt!

Zsohár Melinda

A Bicske Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztálya (volt munkaügyi kirendeltség) statisztikái is megerősítik ezt az információt. Szabó Gábor járásihivatal-vezető és helyettese, Nagyné Mikulásik Katalin osztályvezető tájékoztatása szerint természetesen vannak regisztrált álláskeresők, de a képzett és megbízható munkaerő hamar talál munkahelyet.

Fejér megye nyolc járásából a bicskei kedvező helyzetűek közé tartozik. 2013-tól tavaly decemberig 9,5 százalékról 4,2-re csökkent a munkanélküliek aránya, ennél néhány százalékkal kedvezőbb helyzetben a móri és a gárdonyi régió található. A legtöbb regisztrált munkanélkülit a sárbogárdi és az enyingi járásban tartják nyilván a megyében. A magasabb iskolai végzettséggel és/vagy szakmával bíró személy ritkán és rövid ideig munkanélküli, szögezi le Szabó Gábor. Az iskolázottság, képzettség kulcskérdés, jelentkezők hiányában mégsem tudnak osztályt indítani a 7-8.osztály elvégzésére. Az alapfokú felnőttképzés ingyenes, s ellátást is kapnának a résztvevők a tanulási időre!

Koszorús László helyettes államtitkár korábbi látogatása a Spar bicskei húsüzemében Fotó: archív

2013-ban 1120 álláskeresőt tartottak nyilván a bicskei járásban, 2015-ben 775 fő volt az átlag. Ebből főiskolát, egyetemet végzett 3,4 százalék, szakközépiskolát, technikumot 9,6 százalék, a nyolc osztályt végzett 40,9 százalék. Hátrány volt korábban a munkaerőpiacon a negyven-ötven év feletti életkor, mondja Mikulásik Katalin, mára felfedezték őket. 2015 decemberében a járásban a 670 regisztrált munkanélkülieknél 293-377 fő volt a férfi-nő arány, Bicske városban 2015 januárban 297 álláskeresőt regisztráltak, 2016. januárban 252-t. Az álláskeresési járadékként (a korábbi munkanélküli segély) a minimálbérrel megegyező összeg jár maximum három hónapig, ennek kimerítése után igényelhető 22 ezer 800 forint foglalkoztatást helyettesítő támogatás.

Ingyenesen indítanak piacképes képzéseket, keresetpótló juttatással megtoldva. A manapság keresett hentes szakmát például 240-360 óra alatt sajátíthatják el, több szakmában egyéves tanfolyamokkal várják a jelentkezőket. Alapfokú nyelvvizsga felkészítő tanfolyamok szerveznek németből és angolból a megyeszékhelyen és Dunaújvárosban. 2016-ban Székesfehérváron terveznek CNC-gépkezelői, boltvezetői, cukrász, bolti hentes, csőhálózat-szerelő, targoncavezető, egyéb gépkezelői, ápolási asszisztensi tanfolyamokat.

A Székesfehérvári Járási Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya szolgáltatását a bicskei járás álláskeresői is igénybe vehetik. Munkaköri alkalmassági felméréseket végeznek, s ingyenes tréningeket tartanak önmenedzselésből a szakemberek. Önéletrajz-írás, felvételi beszélgetés, öltözködés, viselkedés - néhány jó tanács megnövelheti az önbizalmat. Nézzük a divat- és hiányszakmákat! Operátorokat keresnek legfőképpen (szalag melletti, kvalifikált betanított munkásokat), építőipari szakmunkásokat kőműves, ács, állványozó, lakatos képesítéssel. Talán még náluk is keresettebbek a fémipari szakmabeliek, forgácsolók, karosszéria lakatosok. Autószerelők, lakatosok, teherautó sofőrök szintén, utóbbiak azonnal el tudnak helyezkedni, igaz, kibélelt jogosítvánnyal. És persze egészségügyiek: ápolók, szakápolók, nővérek, polcfeltöltők a kereskedelemben.

A bérek elmaradnak a nyugatiaktól, külföldön sokkal többet keresnek a mostoha körülményeket, a családtól távoli életet vállalók. Néhány példa a bicskei járási cégek kínálatából: lakatosnak bruttó 120-170 ezer, szociális gondozónak 130 ezer, autószerelőnek 140-170 ezer, takarító, kisegítő munkára 115-130 ezer forintot kínálnak, ez utóbbiak is bruttóban értendők. A diplomás munkanélküli ritka, e réteg nemigen jelenik meg a foglalkoztatási osztályokon. A pénzügyesek e csoportból is igen kelendőek. Budapest és Tatabánya szintén felszívja a munkaerő nagy részét, mint korábban is jellemző volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!