Gazdaság

2014.09.28. 15:25

Látszik a kiút a cigánysorról

Az uniós programok mellett a vállalkozóvá válás is megoldás lehet a cigánytelepeken élők számára.

Munkatársunktól

Csütörtökön a közép-dunántúli régióban megvalósuló komplex telep-programok résztvevői látogattak el a kis Fejér megyei településre Pápáról, Oroszlányból, Veszprémből, hogy elmeséljék egymásnak jó és rossz tapasztalataikat. Az uniós támogatású projekt a mélyülő hátrányok felszámolása, enyhítése érdekében egymást erősítő szociális, közösségfejlesztési, oktatási, képzési, egészségfejlesztési és foglalkoztatási programelemeket tartalmaz.

Sárkeresztúrról, a térségi és a keresztúri projektekről Csutiné Turi Ibolya, a kistelepülés polgármestere számolt be. Mint elmondta: a legfontosabb az, hogy a település gyarapszik, ami nemcsak dologi értelemben igaz, hanem úgy is, hogy idekerült jó néhány olyan ember, aki egyébként nagyon hiányzik innen. Azon kívül, hogy az egykori téesz-irodát, amely most Csillagház néven szolgálja a fejlesztési programot, helyet biztosít a képzéseknek, s közösségi térként is funkcionál, felújíthatták, az emberek szakmát szerezhetnek. Ezzel egy időben a szakértők, szociális munkások és mások, a családoknak is segítenek.

A keresztúriak büszkén mutatták kosárfonóik termékeit – a felhozatal szegényes volt, mert pár napja szinte mindent elvitt két vevő (Fotó: Molnár Artúr)

A telepekről, pályázati terminológia szerint a „szegregátumokból” a vállalkozóvá válás is segíthet kitörni – ehhez most még támogatást is igénybe lehet venni. A szegregátum nem feltétlenül cigánytelepet jelent. Ilyen terület az úgynevezett „alacsony státuszú népesség” aránya, vagyis legfeljebb általános iskolai végzettséggel rendelkezőknek és rendszeres munkajövedelemmel nem bíróknak az aktív korúakon belüli aránya alapján jelölhetők ki. Ilyen, egykori zsellérsor például, Fejér déli részén, ahol Illyés Gyula Puszták népe című könyve született, bőven akad.

Október 31-éig indulhatnak a legalább egy hónapja regisztrált álláskeresők a megyei kormányhivatal munkaügyi központja által márciusban közzétett, a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló törvény, valamint a Munkaerőpiaci Alapból foglalkoztatási válsághelyzetek kezelésére nyújtható támogatást szabályozó miniszteri rendelet alapján kiírt vállalkozóvá válást elősegítő pályázaton.

A részletekről Buday Attila, a megyei munkaügyi központ igazgatója tájékoztatott.

A vállalkozói kedv növekedését és a pályázat sikerességét mutatja, hogy az idei évben 44 pályázatot fogadtak be. Az önfoglalkoztatóvá válni szándékozók koncepciójukban is többféle elképzeléssel és különböző vállalkozási formákhoz illesztetten nyújtották be pályázati anyagukat.

A támogatott pályázók közül többen őstermelőként képzelték el önfoglalkoztatásukat, néhányan egy már működő gazdasági társasághoz történő csatlakozásban gondolkodtak, volt, aki önálló cégalapításba kezdett-, de a legtöbben egyéni vállalkozóként léptek be a nyílt munkaerő-piacra.

A támogatott tevékenységi körök is a vállalkozási elképzelések sokszínűségét tükrözik, amely között szerepel például számítástechnika, lakó- és nem lakó épületek építése, ruhaipar, irodai kisgépjavítás, vendéglátás, lovarda üzemeltetése, kiskereskedelem, szabadidős sporttevékenység, asztalosipari tevékenység, kozmetika, cukrászipar, áruszállítás, növénytermesztés, nyomdaipari tevékenység, építészeti – és faipari tevékenység is.

A pályázatra elkülönített 60 millió forintból rendelkezésre áll még szabad forrás. Tekintettel arra, hogy a támogatást november 30-ig használhatják fel a pályázók, e két hónap még lehetőséget biztosít az elképzelések megvalósítására is. Az érdeklődők a fejer.munka.hu internetes portálon is megtalálják a pályázati felhívást és a szükséges dokumentumokat, adatlapokat, de a megyei kormányhivatal munkaügyi központja kollégái személyes konzultációt is biztosítanak az álláskeresők számára – hívta fel a figyelmet Buday Attila.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!