Gazdaság

2014.07.05. 12:34

Lics Balázs két arany- és egy ezüstérmet hozott haza 19 nemzet vetélkedéséről

Székesfehérvár - A Vinagora borverseny – avagy Közép-Európa boriránytűje – rangos viadalokon méri meg a nevezett borokat. Idén túllépték Európa közepének a határait.

Silye Sándor

A 2014-es borgálán 19 ország indult, köztük az olaszok, a franciák, a spanyolok, a görögök, az ausztrálok. Nagy megyei sikerek születtek, az etyeki Kertész Családi Pincészet pinot gris, carla le blanc és pinot noir bora ezüstérmet ért. Ilyen elismerést kapott az agárdi L. Simon Borászat Bölömbika traminije, Rozsdás Csuk kékfrankos rozéja, a móri Geszler Pince chardonnay-ja. A legnagyobb diadal: a Pákozdon található Lics Pincészet szekszárdi bikavér és Tamás válogatás nevű terméke (Balázs kisfiáról nevezte el a bort) aranyérmes lett, a syrah ezüstérmet nyert!

Lics Balázsék e remek környezetben tartják vevőikkel a kapcsolatot. FOTÓ: KOPPÁN VIKTOR DÁVID

Mondom a fiatal borásznak: a Vinagorán ott volt a fél világ, a teljes magyar borászat, milyennek értékeli a sikert?

– Nagy dolog a Bikavér aranyérme, szekszárdi szőlőből készült, és Szekszárdon nagyszerű borászok vannak, de sokra tartom a pákozdi syrah ezüstérmét, mert az meg itteni termék. Szekszárdon a vörösborok remeklése természetes, de az sem meglepő, hogy a Velencei-hegység kékszőlőiből kiváló italok készíthetők. Korábban sem fehérboros vidék volt ez, hiszen a vulkanikus talaj és a tó klímája megfelelő a kékszőlő számára – mondta.

Balázs szerint szigorú volt a nemzetközi zsűri, nem sok borászat mondhatta el, hogy két aranyat is nyert. Hogy mitől voltak jók a borai? Úgy vélte, a környék mikroklímájának köszönhető gyümölcsösségnek. Új és régi fahordókban érlelték boraikat, és nem az vezette őket, hogy erősen megjelenjen a borban a hordó íze, hanem az: a bor ízét a lehető legjobban egészítse ki. A Tamás válogatás és a syrah esetében barrique hordót használtak, de arra vigyáztak, hogy a füstös íz ne uralja el, ezért sem írták rá, hogy barrique-ban készült. A sikereik mikor lehetnek országszerte ismertek kérdésre azt mondta: az a lényeg, hogy itt és Budapesten is keresik a nedűiket, mert szerencsére már ismerik. Arra mindig figyeltek, hogy közvetlen kapcsolatot tartsanak a vevőikkel. A romantikus hajlamú Balázstól megkérdeztem azt is: milyen saját borról álmodik.

– Elképzeltem egy tökéletes ízvilágot, évről évre közelítek felé, de még nem tökéletes, szükség lesz a természet segítségére, az évekre és a tapasztalatokra is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!