Gazdaság

2015.07.07. 18:29

Államosítás után elvették a KLIK-től a szakképzőket

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter aláírta a július 1-jével létrejövő szakképzési centrumok alapító okiratait és kinevezte a centrumok főigazgatóit.

A szakképzést érintő törvények módosítása június 12-én lépett hatályba, de néhány rendelkezés csak szeptember 1-jén, október 1-jén, 2016. január 1-jén és 2019. szeptember 1-jén lép életbe.

A törvények megjelenésével megindult a szakképzési intézményrendszer átalakítása is. Július első napjával megalakultak a szakképzési centrumok. A Nemzetgazdasági Minisztérium fenntartásában működő centrumok létrejöttével hatékonyabb és rugalmasabb intézményrendszer alakul ki. Ahol gyorsabban lereagálhatók a gazdaság által támasztott munkaerő igények, változások. A vállalkozói szemlélettel rendelkező centrumok szakmai és gazdálkodási önállóságot, a szervezeti egységként működő iskoláik pedig részleges gazdálkodási önállóságot kapnak. Fejér megyében két centrum alakult, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum főigazgatója Kulcsár Szilvia, a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum főigazgatója Őszi Attila lett. A főigazgatók mellett szakmai és gazdasági igazgató-helyettesek segítik a munkát. A székesfehérvári centrum 10 szakképző iskola gazdaságosságát, szakmai felügyeletét látja el. A szakiskolák régi fenntartója, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ a továbbiakban az általános iskolák és gimnáziumok fenntartásával kapcsolatos feladatokat látja el - tájékoztatott a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) azt várja, hogy négy év alatt a jelenlegi 50 ezerről 70 ezerre nő a duális szakképzésben részt vevő diákok száma jelentette ki a Obrodina László szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár. A következő tanévtől már nem a diák dönthet arról, hogy tanműhelyben vagy egy cégnél vesz részt gyakorlati oktatáson, csak akkor marad a tanműhelyben, ha a kamara igazolja, hogy nem lehet megfelelő külső képzési helyszínt biztosítani számára - emlékeztetett a politikus.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!