Gazdaság

2014.09.08. 12:25

Még érdemes ingatlanba fektetni

Hol tart az ingatlanpiac? Miféle ingatlanokat könnyebb értékesíteni? Kérdéseinkre Szabó Márta, egy országos ingatlanhálózat régióvezetője válaszol.

Szabó Márta szerint egyértelmű növekedés tapasztalható az ingatlanpiacon az elmúlt nyolc hónapban:

- A keresletnövekedés mellett némi áremelkedést is tapasztalhatunk, de a változás nem csak megyei szinten, hanem városi, kerületi szinten is eltérő. Vannak olyan területek, amelyek jobban ellenálltak a válságnak, például Somogy megye, és olyanok is, amelyek most kezdenek kicsit magukhoz térni - mondja Szabó Márta. - Fejér megyében a válság ideje alatt jelentősen csökkentek az árak, reméljük, ebben is lesz elmozdulás. A térségben a munkalehetőség, a gyárak fejlesztése-bővítése, vagy a bezárásuk körüli hírek befolyásolják a kereslet alakulását vagy a hitelfelvételi kedvet.

Szabó Márta azt is hozzáteszi: hosszú kivárás után új építésű fejlesztések is elindultak az idén. Az utóbbi hónapok mozgalmasak voltak. Az alacsony hitelkamatok, kedvező hitelfeltételek a régióban is sokakat késztettek vásárlásra és következő hónapokban még inkább fokozódó lendületre számítanak.

Fotó: Molnár Artúr

A szakértő tapasztalata szerint továbbra is a 1,5-2 szobás lakások a legkeresettebbek, kisebb településeken pedig a házak. Székesfehérváron rengeteg a felújított panel, ezért legalább annyian keresik a panellakást, mind a téglaépítésűeket. Ha valaki nem csak otthont szeretne teremteni, hanem növényeket termesztene, állatokat tartana, akkor önálló házat keres, nagyobb telekkel. Lakhatásra a kisebb telekkel rendelkező önálló-, de akár az iker- vagy sorházak is megfelelőek lehetnek. A telkek piacán nem tapasztalnak jelentős elmozdulást. Az idén nem csak a lakóingatlanokat keresik, van pezsgés a kereskedelmi-, a vendéglátó-, és a szállodapiacon is.

- Az alacsony ár, az alacsony banki betéti kamat kedvezően hat az ingatlanbefektetésekre és fokozatosan nő az öngondoskodási hajlandóság is, ehhez a lakástakarékpénztári termékek, illetve az alacsony hitelkamatok is hozzájárulnak, így egyre többen terveznek előre, gondolnak a gyermekeik jövőjére, vagy fiatal felnőttként a saját jövőjükre - mondja Szabó Márta. Az árak ugyan elmozdultak már a nyugvópontjukról, de még mindig alacsonyan vannak a korábbi évekhez viszonyítva, ezért úgy gondoljuk, még most is érdemes befektetési céllal vásárolni. Régiónként más és más a befektetői jelenlét. A fővárosban a tranzakciók több mint negyedét generálták befektetők az elmúlt hónapokban. De az iskolakezdés időszakában más egyetemi városokban is több vásárlás mögött húzódik befektetési szándék. Inkább kisebb, 1-2 szobás lakást keresnek, különösen Székesfehérváron, Dunaújvárosban.

S hogy mi várható 2014 második felében? Szabó Márta szerint a piac érzékeny, az alakulását sok minden befolyásolja, de az ingatlanpiaci szakértők bizakodóak, hiszen kedvezőek a feltételek, így azt remélik sűrű hónapok következnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!