Gazdaság

2015.05.05. 13:38

Kevesebb a munkanélküli hazánkban, mint Svédországban

Egy év alatt fél százalékkal, 7,4 százalékra mérséklődött hazánkban a munkanélküliség. Ez lényegesen alacsony az Európai uniós átlagnál, amely 9,8 százalékot tesz ki.

B. Kiss László

A magyarországi munkanélküliségi ráta márciusban is uniós átlag maradt, hiszen mindössze 7,4 százalékot ért el, miközben ez az arány az eurózónában átlagosan 11,3 százalék, az egész Európai Unióban pedig átlagosan 9,8 százalék volt közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), az Eurostat (az unió statisztikai hivatala) legfrissebb, szezonálisan kiigazított adataira hivatkozva.

A tárca a távirati irodához eljuttatott közleményében emlékeztet arra, az Eurostat friss tájékoztatása alapján Magyarországon 2014 márciusa és 2015 márciusa között 0,5 százalékponttal, 7,9 százalékról 7,4 százalékra csökkent a munkanélküliség.

Az ország ezzel olyan régi uniós országokat előz meg, mint Svédország (7,9 százalék), Belgium (8,5 százalék), Finnország (9 százalék) és Franciaország (10,2 százalék), miközben öt tagállamban nőtt is a munkanélküliség szintje az elmúlt egy év alatt.

Az NGM felhívja továbbá a figyelmet arra is, hogy a magyar fiatalok munkanélkülisége (19,2 százalék) is kedvezőbb az európai átlagnál (20,9 százalék).

Görögországban és Spanyolországban 50,1 százalékos, Horvátországban 45,5 százalékos, Olaszországban pedig 43,1 százalékos ifjúsági munkanélküliséget mért az Eurostat. Magyarországot a korábbi években még az EU sereghajtói között tartották számon, mára azonban ezen a területen is jelentős javulás történt hangsúlyozza a tárca.

A Nemzetgazdasági Minisztérium nagy eredménynek nevezve, hogy a munkanélküliség csökkenése döntő részben a versenyszféra bővülésének köszönhető.

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára az M1 tévécsatornán az adatokat úgy kommentálta, hogy azok alapján elképzelhetőnek tartja a hét százalék alatti munkanélküliséget is az idén.

Ha a mezőgazdaság is jó évet zár, akkor akár a hét százalék alá is bekukkanthatunk valamikor az év közepe, vége felé. Azt gondolom, a tendencia jó, persze a teendő még nagyon sok - mondta az államtitkár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!