Gazdaság

2013.05.28. 09:50

Megszűnik a fehérvári tévégyártás - 370 embert érint a döntés (frissítve)

Amsterdam, Székesfehérvár - A tévé-üzletágat a Philipstől megvásároló TP Vision centralizálja a gyártási kapacitását a TPV Technology-val , ami a székesfehérvári TV gyár bezárását vonja maga után - tudta meg az FMH.

Klecska Ernő

A tévé-üzletágat a Philipstől megvásároló TP Vision összevonja gyártási kapacitását a TPV Technology-val , ami a székesfehérvári tévégyár bezárását eredményezi. A TP Vision vállalat székesfehérvári gyárának termelését 2013 végén leépítik, ami körülbelül 370 dolgozó számára jelenti fix munkahelyének elvesztését, de a készárú elosztó központ továbbra is Székesfehérváron működik majd - tudta meg az FMH.

Délutáni műszakváltás a TP Vision gyáránál (Fotó: Koppán Viktor Dávid)

A TP Vision kedden tájékoztatta dolgozóit, hogy a vállalat a gyártási tevékenységét a TPV Technology lengyelországi, gorzow-i gyárába koncentrálja. A TPV Technology 70 százalékban a TP Vision tulajdonosa. E döntés következtében a vállalat 2013 végéig leállítja székesfehérvári gyártási tevékenységét, a növekedés és a nyereséges működés érdekében  megváltoztatja a vállalat gyártási struktúráját is. Az ipari szerkezet racionalizálása mindkét vállalat számára szignifikáns és szükséges költségcsökkentést eredményez. Ez a döntés a TP Vision stratégiájának logikus következménye, mely a költségek csökkentését, illetve a magasabb profit elérését célozza - közölte  a társaság.

A gyártási tevékenység tervezett áthelyezése a TP Vision létrejöttekor meghatározott racionalitást követi - közölte Maarten de Vries, a TP Vision elnök-vezérigazgatója. A TP Vision egyike a világ dedikált tévé-gyártóinak, a Philips márkájú TV-k fejlesztésére, gyártására, és marketing tevékenységére koncentrál Európában, Oroszországban, Közép-Európában, Brazíliában, Uruguayban, Paraguayban, Argentínában, és néhány ázsiai országban - tette hozzá.

A dolgozók a délelőtti műszak közepén értesültek a hírről - tudtuk meg Báles Istvántól, a  fehérvári cégnél működő Video Szakszervezet és az üzemi tanács vezetőjétől. A szakszervezet és a cég vezetése június 5-én ül le tárgyalni. Az egyeztetésen szó lesz többek között az ütemezésről és a szociális csomagról is. A leépítést, amely  a TVP-s (volt philips-es) állomány mellett a kölcsönzötteket is érinti,  a tervek szerint  december végéig hajtják végre - tudtuk meg.

Egyeztetést kezdeményez a cég vezetői, a szakszervezet képviselői és a munkaügyi központ bevonásával - reagált a hírre Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, aki azt is jelezte, hogy az önkormányzat is csak kedden kapott értesítést a döntésről.  Székesfehérváron és környékén az ipari parkokban szerencsére számos fejlesztés zajlik, több száz munkahely jön létre az elkövetkező időszakban, ezért az ő segítségüket kéri az állásukat most elvesztő munkavállalók ügyében. A város közreműködését ajánlja abban is, hogy az emberek valamennyi jogos juttatásukat megkapják és mielőbb újra el tudjanak helyezkedni  - tette hozzá.

Egy városházi közlemény szerint az elmúlt időszakban több jel is utalt arra, hogy a cég működésében változást terveznek. 2012-ben például 900 millió forinttal kevesebb iparűzési adót fizetett a TP Vision, mint a korábbi években. Az első egyeztetés június 5-ikén lesz, de a város polgármestere is egyeztetést kezdeményez.

Így látják az érintettek

Reich Lászlóné: - Ma tudtuk meg, hogy bezárják a gyárat, nem jó hír ez senkinek. Persze, lehetett sejteni, beszéltek róla egy ideje. Én húsz éve dolgozom már itt, gondolhatja, mit érzek. Abban bízom, hogy az év végéig még kihúzzuk, addigra  meglesz a negyven év munkaviszonyom és  elmehetek nyugdíjba.

Tiszáné S. Erika: - Rendesek voltak, tisztességesen elmondták, mi lesz, nem úgy, mint máshol, ahol egyszercsak be sem engedték már az embereket a kapun. Azt is mondták, segítenek majd állást találni, de hát az ötvenesek, mint én is, nem nagyon kellenek már sehova. A fiatalok talán kapnak majd munkát.

Keresztes Tiborné: - Ma délelőtt összehívtak mindenkit és közölték, hogy  bezárnak. Korábban hallottuk, hogy felépült egy nagy gyár Lengyelországban, odaviszik az üzemet. A napokban a művezetők a részleteket is közlik majd mindenkivel, ki mikor számol le, hogyan kapja meg a neki járó  végkielégítést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!