Gazdaság

2017.03.21. 17:25

Az olcsó dömpingáruk a helyi mezőgazdaságot hátrányba hozzák

Gödöllő, Kishantos - A világon 3 milliárd ember rurális területeken él, s ebből 2,5 milliárd megélhetése a mezőgazdaságtól függ.

V. Varga József

A Mezőföld Népfőiskola és a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Azonnal hagyjuk abba! című fenntarthatósági műhelybeszélgetés-sorozatának hétvégi előadásán Podmaniczky László, a Szent István Egyetem Természetvédelmi és Tájgazdálkodási Intézetének egyetemi docense a világ mezőgazdaságának fejlődési trendjeiről szólt.

A FAO (Food and Agricultural Organization - az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete) idén megjelent publikációja tizenöt trendet és kihívást azonosított, melyek közvetlen hatást gyakorolnak a mezőgazdaságra és a vidéki létre.

Fotó: Szent István Egyetem

Ezek a következők: Népességnövekedés és urbanizáció. Az egy főre jutó GDP növekedése. Fokozódó verseny a természeti erőforrásokért. Éghajlatváltozás. Mezőgazdasági termelés és innováció (csökkenő hozamnövekedés). Kártevők és betegségek könnyebb terjedése a határok lebontása miatt. Politikai konfliktusok és krízisek, természeti katasztrófák. Szegénység, egyenlőtlenség és élelmiszer bizonytalanság. Rossz táplálkozásból származó egészségügyi problémák.

A mezőgazdaság szerkezeti változásai és a foglalkoztatás csökkenése (plusz a nagy élelmiszerhálózatok növekvő környezeti terhelése). Migráció és a mezőgazdaság feminizációja. Az élelmiszertermelés a növekvő tőkeigény és az erősödő vertikális integráció miatt egyre inkább kevesek kezében koncentrálódik. Élelmiszerpocsékolás és a hulladékok növekedése. Változások a mezőgazdaság finanszírozási rendszerében - a magánforrások szerepének növekedése. Új kormányzati célok az élelmiszerbiztonság érdekében (fenntartható fejlődési célok).

Podmaniczky László: Az embereknek joguk van arra, hogy egészséges és saját kultúrájuknak megfelelő élelmiszert fogyaszthassanak Fotó: V. Varga József

Jelenleg 1,5 milliárd hektár, a világ területének 12 százaléka áll szántóföldi művelés alatt - folytatta Podmaniczky László. Az elmúlt 50 évben a mezőgazdasági termelés 2-4 százalékkal nőtt évente, míg a szántóföldek kiterjedése csak 1 százalékkal növekedett minden évben. Ugyanebben az időszakban az egy főre eső művelt területek aránya 0,44 hektárról 0,25 hektárra csökkent, ami jól mutatja a mezőgazdasági intenzifikációt (hatékonyabbá tétel). Kiemelte, hogy a Via Campesina, a kistermelők civil mozgalma már 1993-ban megalkotta az élelmiszer-önrendelkezés fogalmát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!