Gazdaság

2017.08.08. 10:58

Miért drágult olyan sokat tavaly óta a vaj?

Lényegesen drágább lett a vaj. Több okból is: kicsi a hazai tej zsírtartalma, s a vaj mind kedveltebb a gasztronómiában.

B. Kiss László

Az előző év elejéhez képest mostanra több mint 50 százalékkal kerül többe a vaj a magyar boltokban – számolta ki egy pénzügyekkel foglalkozó portál  saját körképe alapján. Tarthatunk azonban attól, hogy a drágulás itt még nem áll meg, a nagykereskedelemben ugyanis a tejszín és a vaj ára tízéves rekordon áll, és egy év alatt megduplázódott. A kereslet pedig nő, mert nagy divat lett a főzéshez is vajat használni.

Harcz Zoltán, a  tej terméktanács ügyvezető igazgatója az okokról szólva a Világgazdaságnak elmondta, hogy 2015-ben az Európai Unió liberalizálta a tejpiacot, felszámolta a tejkvótarendszert, ami az árak eséséhez vezetett. Az alacsony árak miatt viszont sok termelő felhagyott a tevékenységével. Brüsszel ezután újra lépett, de tenyészüszőkből azóta is Európa-szerte hiány van. Különösen hosszú idő alatt állhat helyre a korábbi rend a magasabb zsírtartalmú tej előállítására szakosodott üzemeknél. Utóbbi még a vajat nem fogyasztó a magyaroknak is rossz hír lehet. (Mi évente fejenként 1,6 kiló vajat eszünk meg, miközben az uniós átlag 3,8 kiló) Különösen azért, mert a zsíros tejtermékekhez Magyarországon import tejszínre van szükség. Nálunk ugyanis – fejtette ki Harcz – a tejszín nem elég jó minőségű, és egyébként is elsősorban a sokkal népszerűbb tejföl készítésére használják.

Az itthon fejt tejnek általában kisebb a zsírtartalma
Fotó: feol.hu

A tej  terméktanács elnöke, Mélykuti Tibor pedig  nemrégiben arról beszélt, hogy tejfölből lehet majd hiány a magyar boltokban. A székesfehérvári tejüzemet működtető  Alföldi Tej Kft. ügyvezető igazgatója ezt részben azzal magyarázta, hogy a magyar termelők külföldön jobb árat kaphatnak a tejért. A hazai előállítású nyerstej beltartalmi mutatói egyébként – különösen a zsírtartalom tekintetében – a környező országokéval összehasonlítva is gyengék – tűnik ki az egy, az  élelmiszerekkel foglalkozó portál összeállításából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!