Gazdaság

2017.04.10. 17:35

1+1 SZÁZALÉK - Május 22-ig bárki tud még rendelkezni róla

Székesfehérvár - Nem tudja, mit kezdjen az 1 százalékával? A Fejér megyei NAV segít! Íme, a tanácsok!

S. Töttő Rita

Aki személyijövedelemadó-bevallást nyújt be, rendelkezhet arról is, hogy adójának 1 százalékával támogat egy civil szervezetet, illetve a másik 1 százalékával egy egyházat vagy a Nemzeti Tehetség Programot. Az szja 1+1 százalékáról idén május 22-ig lehet rendelkezni - hívja fel a figyelmet a Nemzeit Adó- és Vámhivatal Fejér Megyei Adó- és Vámigazgatósága.

A NAV kitér arra is: akik már benyújtották bevallásukat, de még egyetlen szervezetet sem jelöltek meg kedvezményezettként, vagy nem a munkáltatójukon keresztül juttatják el 1 százalékos nyilatkozataikat a NAV-hoz, még nem maradtak le semmiről!

A felajánlás legegyszerűbb és leggyorsabb módja Ügyfélkapun át elektronikusan eljuttatni a rendelkező nyilatkozatot a NAV-hoz. A hivatal
tanácsai a következők a rendelkező nyilatkozat benyújtásával kapcsolatosan:

1. A személyijövedelemadó-bevallással együtt (Ügyfélkapun keresztül elektronikusan, postán vagy a NAV ügyfélszolgálatain személyesen),

2. az új online felületen 2017. március 15-e után a WebNYK program segítségével,

3. munkáltatói adómegállapítás esetén 2017. május 10-ig lezárt, adóazonosítóval ellátott, ragasztott felületén átnyúlóan, saját kezűleg aláírt borítékban leadva a munkáltatónak,

4. a bevallástól elkülönülten, közvetlenül a NAV-hoz, lezárt, adóazonosító jellel ellátott borítékban, postán vagy személyesen.

De mégis, kinek adjuk?

A NAV honlapján valamennyi kedvezményezett megtalálható, vagyis felajánlásokat kizárólag a listákon szereplő kedvezményezettek kaphatnak.

A megyei NAV továbbá felhívja a figyelmet arra is, hogy a felajánlók dönthetnek a rendelkező nyilatkozaton arról is, hogy ha a civil kedvezményezett kéri, a NAV közölheti-e nevüket, címüket és elektronikus levelezési címüket.

A kedvezményezett ezeket az adatokat kizárólag közhasznú tevékenységéhez kapcsolatfelvételre, tájékoztatásra használhatja, 5 éven
keresztül.

Figyelem!

Azok az adóforintok, amelyekről nem rendelkeznek az adózók, a költségvetésben maradnak.

Az a pénz azonban, amit az állampolgárok támogatásként felajánlanak, leggyakrabban a rászorulók támogatását, a gyermekek fejlődését, gyógyítását és állatmenhelyek működését szolgálja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!